ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilen som styr själv

Billy Andersson · 13 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Folk har svårt att hålla uppmärksamheten när de kör bil, de skickar hellre sms eller somnar till. Men nu kommer Volvo med ny teknik som nästan kör bilen helt själv. 

Folk har svårt att hålla uppmärksamheten när de kör bil, de skickar hellre sms eller somnar till. Men nu kommer Volvo med ny teknik som nästan kör bilen helt själv. 


klar

Artikellänk är kopierad

Bilarna litar inte längre på sina förströdda förare. I stället för att överlåta ansvaret på oberäkneliga människor så bromsar bilarna själva in och väjer för faror på vägen.

Ungefär 25 meter från bilattrappen känns ett bestämt ryck i ratten. Bilen tar över kommandot och svänger själv över på rätt sida om vägen. Under några sekunder har bilen förvandlat mig från fumlig förare till förvånad passagerare.

Volvo visade upp sin absolut senaste teknik på ett trafiksäkerhetsseminarium i förra veckan. Finessen där bilens radar och kamera känner av att bilen kört över en mittlinje, och själv styr undan om man möter ett fordon, ligger några år framåt i tiden. Men det är inte science fiction, Honda lär ha en liknande teknik. Volvo har även en teknik som bromsar bilen om den är på väg att köra in i bilen framför. Krockzoner, krockkuddar och avancerade bilbälten hjälper inte. Amerikansk forskning visar att trafikolyckorna förödande ofta beror på att förarna pratar med sina barn i baksätet, letar efter cd-skivor på golvet eller skriver sms.

En av de viktigaste anledningarna till singelolyckor är att föraren somnat. Folk bakom ratten är med andra ord märkligt ointresserade av att köra bil.– Egentligen ska man vara uppmärksam, men vi vet att folk har svårt att hålla koncentrationen en längre tid, säger Katja Kircher, forskare på trafikforskningsinstituet VTI.Tillsammans med bland andra Saab, Scania och Siemens genomför VTI ett ettårigt projekt  där svenska förares uppmärksamhet närstuderas. Det finns risker med den här typen av aktiv säkerhet.– Systemet kan varna för ofta och föraren blir irriterad och stänger av. Sedan finns risken att föraren litar för mycket på systemet och det är inte heller bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro