ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilindustrin sugna på lim från Skövde

Mary Örnborg · 14 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

LIMMAT. Genom att foga samman olika material i en bil med lim får man en betydlig lättare men också bränslesnålare bil. Högskolan i Skövde, med professor Ulf Stigh i spetsen, har fått ett genombrott i sin forskning om limfogning av olika material som väckt intresset hos världens biltillverkare.– I det stora hela handlar det om att man ska kunna blanda olika material i en bil. I dag består en bil av stål rätt igenom som fogas samman med punktsvetsning. Fogningen genom svetsning gör att tillverkaren är begränsad till just materialet stål. Därför får man också onödigt tunga bilar, säger professor Ulf Stigh.

Tillsammans med fordonstillverkarna och forskare från andra europeiska universitet jobbar man på att förbättra bilarnas framtida egenskaper, som bränsleförbrukning, krocksäkerhet och längre livslängd.– Vi har tagit fram ett speciellt etoxylim som går att foga samman med olika material. I princip betyder det att man bland annat skulle kunna byta ut stålet mot exempelvis aluminium i strukturerna som sitter framför hjulen och stötfångare på bilarna. Bilen blir då både lättare och bränslesnålare, säger Ulf Stigh.

Med metoden att foga samma olika material med hjälp av lim kommer också produktionskostnaderna att avsevärt minskas.– Kostnaden för produktionen är minst lika viktig som att minska bränsleförbrukningen. Men det handlar lika mycket om att behålla samma standard på säkerheten trots att man använder annat material i bilen än stål, säger Ulf Stigh.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro