ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilister fuskar med dödas p-tillstånd

Arne Wirén · 23 Aug 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011
– Ibland kan det vara flera på en vecka. Oftast är det släkt, barn och barnbarn som parkerar med den dödes kort. Det är för jäkligt, säger parkeringsvakterna Stina Lundkvist och Annett J Jonsson. 

– Ibland kan det vara flera på en vecka. Oftast är det släkt, barn och barnbarn som parkerar med den dödes kort. Det är för jäkligt, säger parkeringsvakterna Stina Lundkvist och Annett J Jonsson.  Foto: Mattias hogersson


klar

Artikellänk är kopierad

Upp emot 100 stockholmare kör runt och parkerar på döda människors handikapptillstånd. "Osmakligt" säger Karin Hebel, enhetschef på Stockholms trafikkontor.

– Vi får uppgifter varje dag om personer som avlidit. Vi skickar då ett brev till dödsboet där vi talar om att tillståndet spärrats och att vi vill ha tillbaka det, säger Lisbeth Gunnarsson, systemansvarig på Stockholms trafikkontor.

Men alla kort kommer inte tillbaka.– Anhöriga kanske har kastat dem. Eller så har de dem kvar och kanske använder dem, säger Lisbeth Gunnarsson.

Handikapptillstånden är knutna till person och inte registreringsnummer. Av de 5 500 tillstånden i Stockholms stad är cirka 100 just nu spärrade för att personen avlidit och trafikkontoret inte fått kortet tillbaka.

– Osmakligt, säger enhetschefen Karin Hebel på Stockholms trafikkontor. Men vi kommer på dem efter hand, försäkrar hon. Varje gång parkeringsvakterna ser en bil med handikapptillstånd kontrollerar de tillståndet med vår databas.

Bilarna blir lappade och ibland bortforslade och ibland beslagtar polisen tillståndet.Mer går nog inte att göra, det är svårt att bevisa vem som lagt handikapptillståndet i bilen.

Stockholms stad skickar också en gång i månaden ut en lista till alla andra kommuner och berättar vilka tillstånd som spärrats.– Men om de använder listan vet vi ju inte, säger Lisbeth Gunnarsson.

Så man kan köra omkring på ett sådant tillstånd länge?– Ja, de utfärdas för tre år.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro