ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bill Gates ångmaskin gör rent vatten av bajs – här dricker han det

Emma Björkman · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

Foto: Youtube.com


klar

Artikellänk är kopierad

Människobajset åker in i maskinen – ut kommer rent vatten. Det låter som trolleri men Microsoft-grundaren Bill Gates nya ångmaskin kan göra just det.

I ett blogginlägg visar miljardären hur maskinen, som kallas för Omniprocessor fungerar. Avföringen åker in i maskinen där den förbränns och genererar rent dricksvatten, elektricitet och lite aska. ”Vattnet smakade lika gott vilket vatten som helst som jag druckit från en flaska. Och efter att ha studerat tekniken bakom det skulle jag med glädje dricka det varje dag. Det är så pass säkert,” skriver Bill Gates på sin blogg. Maskinen har skapats av den Washingtonbaserade ingenjörsfirman Janicki Bioenergy. De får ekonomiskt stöd av Bill and Melinda Gates Foundation för att utveckla tekniken som på sikt skulle kunna lösa vattenbristen i fattiga länder. ”Ett chockerande antal människor, minst två miljarder, använder latriner som inte är ordentligt dränerade medan andra släpper ut bajset i det fria. Avfallet förorenar dricksvattnet för miljoner människor med fasansfulla konsekvenser: Sjukdomar orsakade av dålig sanitet dödar 700 000 barn varje år och hindrar många fler från att utvecklas helt mentalt och fysiskt," skriver Bill Gates på sin blogg. Målet med Omniprocessorn är att tillverka den så pass billigt att entreprenörer i låg- och medelinkomstländer kan investeras i dem och starta en vinstdrivande affärsverksamhet som förser människor med både rent vatten och elektricitet. Och den som köper ångmaskinen behöver inte oroa sig för att den ska sprida dålig lukt – maskinen blir 1 000 grader Celisus varm och hettan tar kål på alla odörer.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro