ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Billig frukt — en hälsorisk

TT · 8 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2013

Tropiska frukter som ananas och mango är populära inslag i det svenska julfirandet. Men de odlas med farliga bekämpningsmedel som skadar både miljö och arbetarnas hälsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför julen fylls butikerna av exotiska frukter till lockande priser. Importen av färsk ananas har femfaldigats på tio år och importen av mango har trefaldigats. Men bakom de röda prislapparna finns arbetare vars hälsa äventyras av de kemiska bekämpningsmedel som används på odlingarna, enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen och Swedwatch som studerat ananasproduktionen i Costa Rica — det land som Sverige importerar mest färsk ananas från.

– Där använder man flera bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige och EU, sådana som kan vara cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande, säger Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen.

Ett förbud på internationell nivå för vissa preparat vore förstås att föredra, säger Johanna Sandahl. Men det är ett långdraget arbete och under tiden bör både konsumenter och butiker i stället välja ekologiska alternativ där man inte använder några kemiska bekämpningsmedel i odlingen, anser hon.

– Vi som konsumenter, livsmedelskedjorna och de som köper upp frukt bör ta ansvar så att arbetare i de här länderna kan leva ett drägligare liv och ha en dräglig arbetsvardag. Dessutom blir miljöbelastningen ofta påtagligt mindre.

I rapporten granskas också hur de fem stora kedjorna Axfood, Coop, Bergendahls, Ica och Lidl arbetar med krav och kontroller av de kemiska bekämpningsmedel som används vid produktionen av ananasen som de säljer i butikerna. Enligt rapporten läggs mer tid på att skydda konsumenter mot kemikalier snarare än att minska användningen av dessa i produktionen.

– Både och behövs. Vi följer lagstiftning och lagstiftningskraven är primärt kopplade till konsumenterna. Coop och Coops leverantör ställer krav på arbetsvillkor i produktionsledet samt följer upp bekämpningsmedelsrester av frukt och grönt, säger Louise König, chef Hållbarhet KF och Coop och tillägger:

– Sedan tar vi till oss feedbacken från rapporten att vi behöver ha en bättre insikt och tydligare kravställan ner i leverantörskedjorna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro