ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Billigare bröd och mjölk under 2009

TT · 23 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

I år har högre matpriser grävt djupa hål i våra plånböcker.

Men 2009 kommer priset på bröd och mejerivaror att sjunka igen, tror handeln.

Världsmarknadsprisernapå spannmål, som vete, har blivit allt lägre under hösten. Ännu har detinte haft så stor effekt på matpriserna, men både Axfood, Ica och Coophoppas att det ska märkas i plånboken i början av nästa år.

-Vissa faktorer pekar på att vi kan sänka en del priser, men det har viinte sett effekten av ännu. Vi håller på att förhandla medproducenterna. Men det blir alltid en eftersläpning och det är en trögprocess, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, till TT.

Svårt få ned

EnligtTomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, ärdet alltid svårare att få ner priserna än att få upp dem. Men han trorändå på en sänkning under 2009, speciellt av spannmålsbaserade varor,mejeriprodukter och kött från Sverige.

- Köttpriset är också bundet till spannmålspriset eftersom det ingår i djurens foder, säger Ingmar Kroon.

Detsänkta oljepriset, som påverkar både transporter och framställning avflera livsmedel, väntas också ha en positiv effekt på priserna.

Menläget ser inte lika ljust ut för importerade varor. De kan i ställetbli dyrare. Kronans fall mot framför allt euron gör varor vi köper frånEU-länder dyrare. Det handlar framför allt om frukt, grönsaker ochkemiska produkter som till exempel tvättmedel.

Svårt läge

Handelnsutredningsinstitut (HUI) tror att matpriserna i snitt kommer att ökamed 2 procent under 2009. Det innebär en rejäl uppbromsning jämfört med2008, då priserna hittills ökat med runt 7 procent.

-Prognosläget är extremt svårt på grund av allting som sker just nu ochdet svåraste man kan göra är prisprognoser. Men vi har gjort enuppskattning och tror att prisökningstakten kommer att falla, sägerJessica Lindblom på HUI.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro