ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Billigt ringa via datorn

Pricerunner.se · 3 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Teknik gör att du slipper dyra telefonräkningar

klar

Artikellänk är kopierad

Via nätet kan man ringa billigt till världens alla hörn. Testpanelen har provringt fyra IP-telefoner.Med hjälp av svenskuppfinningen Skype och liknande program kan man ringa för en spottstyver.– När jag bodde i Belgien använde jag bara Skype för att ringa hem. Jag sparade tusenlappar, men tekniken är väldigt beroende av att man har en bra internetuppkoppling, berättar Linda Karlsson.Men är en IP-telefon tillräckligt bra för att ersätta din vanliga lur?– Ipevo och andra telefoner som pluggas in i datorn har bra ljud och liten fördröjning. Men så fort det blev trådlöst blev resultatet sämre, berättar testpanelens Sebastian Lagerkvist.Sämst resultat i testet fick en Nokia-mobil med wi-fi. Den krävde hjälp av programmet Fring, som inte fungerade bra alls.

Ipevo Free.1

Betyg: ••••• VoIP-telefon med USB-anslutning till datorn. Högtalartelefon och sekretessknapp, kompatibel med Mac och PC. Vikt: 294 gram. ”Den här lilla budgetmaskinen imponerar! Helt klart bäst ljud av alla och nästan ingen fördröjning, även om det beror på att telefonen måste vara ipluggad i datorn. Helt klart minst flashig i gänget, men den är ändå den telefon som man helst skulle köpa. Jättelätt att använda, bara att installera drivrutinen och köra. Har knappar på telefonen som styr samtalet så att man slipper använda musen. Prisvärd!” Billigast: 334 kronor (Clas Ohlsson) Dyrast: –

Topcom Butler 4872

Betyg: •••• Trådlös VoIP-telefon som också kan användas i det vanliga telefonjacket. Telefonbok, nummerpresentatör, högtalartelefon och telefonsvarare. Skype-certifierad med kontaktlista där man ser om ens kontakter är online. ”Två-i-ett: både en telefon för Skype-samtal och det vanliga nätet! Denna pryl kan ersätta din vanliga telefon i ett nafs. Men den känns lite opolerad och har rätt dåligt ljud i telefonen, även om den du pratar med hör dig väldigt bra. Väldigt krånglig att installera, det var strul med drivrutinerna och vi fick starta om datorn flera gånger. Men priset och två-i-ett-funktionen ger stora plus i kanten!” Billigast: 698 kronor (Webbshoppen) Dyrast: 886 kronor (Westium Data)

Belkin Wi-Fi Phone for Skype

Betyg: ••• Trådlös wi-fi-telefon. Taltid: 3 timmar, passningstid: 50 timmar. Vikt: 113 gram. Skype-certifierad med kontaktlista där man ser om ens kontakter är online. ”Snygg och smidig med lätta menyer som liknar en mobiltelefons. Man hör förvånansvärt bra i telefonen, men på andra sidan linan låter det som om man pratade i en satellittelefon i Amazonas. Enkel att använda. Ett plus för att man kan skapa ett nytt Skype-konto i telefonen; man slipper använda datorn helt. Lite väl dyr.” Billigast: 1 495 kronor (Apple Store) Dyrast: 1 924 kronor (Digitalshoppen)

Nokia N82

Betyg: •• Mobiltelefon med WLAN och 3G. Vikti: 114 gram. Taltid: 4,2 timmar, passningstid: 225 timmar. Ansluter till Skype via hjälpprogrammet Fring. ”Problemen med denna lur beror mycket på hjälpprogrammet Fring. En enorm fördröjning gör det svårt att använda den här mobilen till Skype-samtal. Man hör sämre i denna än i några av de andra telefonerna, men låter bra på andra sidan linan. Den är lite meckig att få i gång, men det är väldigt smidigt att slippa köpa ytterligare en apparat och kunna köra Skype i mobilen. Går att köra både via 3G och WLAN, men med 3G-nätet kan samtalet bli väldigt dyrt.” Billigast: 3 698 kronor (Skysoft) Dyrast: 5 540 kronor (Josefssons)

Det här är IP-telefoni

- IP-telefoni är överföring av röstsamtal och dylikt via datornätverk baserade på internetprotokollet (IP). Till skillnad från traditionell telefoni sker överföringen helt digitalt och uppdelad i datapaket. IP-telefoni kallas ibland webbtelefoni eller bredbandstelefoni. - Ett IP-samtal kan kopplas mellan två eller fler persondatorer. Det är också möjligt att använda en vanlig telefon som ansluts till IP-nätet via en dosa. Genom att koppla IP-samtal över internet når man i princip alla områden på jorden, ofta till lägre samtalspriser än med traditionell telefoni. - En IP-telefon ansluts inte till ett telefonjack, utan till din dator eller direkt in i ditt ethernet-jack. - VoIP står för Voice Over IP och är den engelska benämningen på IP-telefoni. VoIP används ofta för programtelefoner, exempelvis Skype. - Skype är ett gratisprogram som gör det möjligt att ringa via nätet. Företaget grundades 2003 av svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis. I september 2005 köpte amerikanska Ebay upp Skype för 19 miljarder kronor. Detta gjorde Niklas Zennström till en av Sveriges rikaste män. Andra exempel på liknande program är Gizmo Project, OpenWengo och VoipBuster. Viktigt att tänka på är att man inte kan ringa nödnumret 112 med dessa tjänster. - Utvecklingen av IP-telefonisystemet pågår för fullt men det finns fortfarande problem med tekniken. Säkerheten på viss IP-telefoni kan också ifrågasättas då ingen kryptering av trafiken görs.

klar

Artikellänk är kopierad

Pricerunner.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro