ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bilpendlare riskerar drabbas av hjärtinfarkt

Jenny Sköld · 11 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Michael Douglas i filmen Falling down.

Michael Douglas i filmen Falling down.


klar

Artikellänk är kopierad

Vill du leva länge? Då bör du ställa bilen, enligt en ny undersökning.En svettig Michael Douglas i en bilkö balanserar på gränsen till sammanbrott. Bilden, tagen ur den klassiska inledningen av filmen Falling down, är talande för hur våra hjärtan faktiskt påverkas av det dagliga bilpendlandet till och från jobbet.

Förutom övervikt och rökning visar en färsk avhandling nämligen att bilpendlare löper 70 procents högre risk att drabbas av hjärtinfarkt än den som åker buss, cyklar eller promenerar.

Doktorsavhandlingen, som läggs fram vid Umeå universitet på tisdagen, belyser hur olika typer av fysisk aktivitet påverkar risken för hjärtinfarkt. Orsaken till att bilpendlare ökar risken så mycket förklaras med att vikt, blodfetter, blodproppsbenägenhet och inflammation påverkas gynnsamt hos personer som är fysiskt aktiva på väg till jobbet.Hög fysisk aktivitet på arbetet ger också lägre risk för hjärtinfarkt, men bara hos män.

I studien ingår 651 personer som drabbats av hjärtinfarkt. Samtliga hade deltagit i en hälsoundersökning och hade lämnat blodprover innan de insjuknade. Dessa jämfördes med 2 238 friska personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro