ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Biltema: Ge inte pengar till tiggare

Karolina Skoglund · 27 Aug 2014
Uppdaterad 27 Aug 2014

Ge inte pengar till tiggare. Det uppmanar Biltema i Karlstad sina kunder med en lapp utanför entrén, där tiggare vanligen vistas. Djupt tragiskt”, säger Michael Anefur (KD), före detta nationell hemlöshetssamordnare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Biltema i Karlstad har uppmanat sina kunder att inte ge pengar till tiggare som vistas utanför lokalen. Detta genom att sätta upp en tidningsartikel i entrén i vilken en polis med rumänsk bakgrund påstår att tiggare tillhör organiserade och, i flera fall, kriminella nätverk. Det skriver Värmlands Folkblad.

– När vi har pratat med den som suttit här och sagt att "vi önskar helst att ni inte sitter här" så sitter det en annan person där nästa dag. Det är aldrig två personer där samtidigt. Vi misstänker att det är organiserat, säger Biltema Karlstads varuhuschef Joakim Amoenus till Värmlands Folkblad.

►LÄS MER: Butikschef hällde vatten på tiggare

På Biltemas huvudkontor har man inga problem med hur butiken i Karlstad agerat, men betonar att man inte har något generellt förbud mot tiggare.

– Sedan finns det lokala hållningar kring det. Det sköts av varuhusen själva och det måste det få göras, säger Henrik Jarl, pressinformatör på Biltema till Värmlands Folkblad.

Michael Anefur (KD) var fram till i juli nationell hemlöshetssamordnare. I den rollen har han bland annat varit i direktkontakt med alla frivilligorganisationer, socialförvaltningen i de femton största kommunerna, polismyndigheten och Rikskriminalpolisen.

– Ingen säger att de kan se något tecken på att det skulle röra sig om organiserad brottslighet. En delförklaring är att det handlar om så otroligt små pengar. En tiggare får enligt Stadsmissionen i Stockholm 70 kronor per dag. Det är liksom inte som prostitution och vapenhandel precis. Det här är väldigt små pengar, säger han till Metro. 

►Ville sparka ut tiggare ur t-banan på grund av "myntskrammel"

Att den felaktiga informationen sprids är mycket tragisk och innebär att en redan utsatt människa blir ännu mer utsatt, enligt Anefur.

– Det har under årens lopp funnits ett antal artiklar där någon enskild polis påstått något. Så visar det sig senare att de haft fel. Men då har artikeln redan fått spridning. Folk verkar tycka att det är enklare att ta till sig det än att lyssna på de som kommer nära dessa utsatta människor, säger han och fortsätter:

– Sedan kan man naturligtvis inte svära sig fri ifrån att det skulle finnas något enstaka undantag. Men att det är organiserat är som sagt ingen bild vi har.

►Här sparkar vakterna bort tiggarens tillhörigheter

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro