ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Biltjuvarnas nya knep

Peter Nyhlin · 10 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Populärast hos tjuven är Porsche Cayenne.  

Populärast hos tjuven är Porsche Cayenne.  


klar

Artikellänk är kopierad

Den traditionella bil­tjuvens tid är förbi. Men nu varnar Metro för fem nya sätten att stjäla din bil.Biltjuvar har haft det tufft de senaste tio åren. Sedan startspärrarna introducerades har den klassiska biltjuven fått samma status som hästtjuvarna. Men det finns några födkrokar kvar. • Xenonljus kan kosta upp mot 30 000 kronor men är skrämmande lätta att stjäla. – Man behöver inte ens bryta sig in i bilen och så länge tjuven är skicklig och inte gungar bilen går larmet inte igång, berättar Dan Falconer, bilexpert på försäkringsbolaget IF.• Att panga en ruta är fortfarande ett lätt sätt att komma åt navigationsutrustning. Larmet skrämmer sällan tjuvarna så länge bilen finns på en undanskymd plats.– Folk reagerar inte alltid på larm och de här tjuvarna är snabba.

• Försäkringsbolagen ser helst att man skyddar sina bilnycklar bättre än ett kreditkort med kod. – Det här handlar ofta om beställningar på mer exklusiva bilar och då kan det vara värt för tjuven att göra ett inbrott hos ägaren, säger Dan Falconer.

• I stället för att komma över nyckeln vid ett inbrott kan tjuvarna helt enkel råna ägaren.– Ett vanligt sätt är att tjuvarna först krockar lite lätt med bilen de tänker stjäla. Ägaren går då ofta ur bilen utan att ta med sig nycklarna, säger Dan Falconer.– Det här är fortfarande ganska ovanligt i Sverige men eftersom det rör sig om exklusiva bilar som exempelvis Porsche Cayenne så blir det stora pengar.• En ny airbag kan kosta 10 000 kronor som reservdel, men en begagnad är förstås betydligt billigare.– De stulna krockkuddarna exporteras ofta till östländer, säger Dan Falconer.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Nyhlin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro