ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Biohöstens filmsnackis är här

TT/Metro · 3 Okt 2014
Uppdaterad 3 Okt 2014

Foto: Allover press


Efter filmatiseringen av The girl with the dragon tattoo” tar David Fincher ännu en bästsäljande bok till vita duken. Här berättar demonregissören vad som lockade honom att ta sig an ”Gone girl”.

klar

Artikellänk är kopierad

• Visst är ”Gone girl ”en thriller? Ja, och är baserad på Gillian Flynns bästsäljande deckare med samma namn. Huvudpersonerna Nick (Ben Affleck) och Amy Dunne (Rosamund Pike) går från ett medieglassigt och ekonomiskt bekymmersfritt liv i New York till att utblottade flytta till Nicks hemstad i Missouri för att börja om. Samma dag som de ska fira sitt femårsjubileum försvinner Amy från hemmet. En polisutredning tar vid och snart blir Nick huvudmisstänkt. • Vad lockade regissören David Fincher att göra film av Gillian Flynns bok? På besök i Stockholm berättar David Fincher att det var tanken på rämnande fasader som lockade honom in i projektet. – Det finns ju något som kallas "smekmånadsfasen" men det som Gillian pratar om, och som är betydligt mer destruktivt, är känslan som kan uppkomma tre år in i ett äktenskap av att "nu kan jag inte fejka detta längre, för det är utmattande". Då reagerar så klart den andre: "Hur vågar du sluta vara den där personen som du sa att du var”, säger han.

• Men vad är det i berättelsen som gjort den kraftfull både som bok och film? Rosamund Pike, 35, ger sin syn på saken: – Det är Gillian Flynns sätt att berätta, att kunna berätta om två människor som egentligen inte borde ha träffat varandra. Och hon skildrar två personer som läsaren och biopubliken egentligen inte tycker om, men som de ändå inte kan undgå att intressera sig för. Man vill veta vad som händer. – Det fanns stunder under inspelningen då jag kände mig obekväm med hur mycket makt som Amy hade. Och min reaktion då, det blev att fnittra åt det. • Blir det någon uppföljare till David Finchers ”Girl with the dragon tattoo”? Det är inte helt klart men den amerikanska filmversionen av Stieg Larssons trilogi är inte helt död. Många miljoner är lagda på rättigheter och manus och enligt David Fincher är det manus som nu finns "väldigt spännande och mycket olikt boken”.

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro