ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bira bira bira bärs bärs bärs

Hanna Göransson · 9 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ola och Micke rusar till rännan och tar med ölen. Öl rinner ju ändå nästan rakt igenom.

Ola och Micke rusar till rännan och tar med ölen. Öl rinner ju ändå nästan rakt igenom. Foto: Lotta Imberg


Ola och Micke från Kanal 5:s Drickbart” tror på nytt svenskt ”maltrekord” i juni-juli och tipsar om gott öl.

klar

Artikellänk är kopierad

•• Vad är det för speciellt med kombinationen öl och fotboll? – Det är för att det är varmt, trångt, skrikigt, kul, fest, mycket dans och en massa spontana kramar. Och eftersom den större mängden öl hamnar på golvet så skulle det bli dyrt om man drack vin. Lager och fotboll tycks passa ihop lika bra som Zlatan och dåligt uppförande.

•• Vilken blir nästa stora öltrend? – Vi tror på öl av Red Bull-typ och smaksatt öl, som citrusöl och fruktöl. Sen ser vi också snygga profilflaskor, det ska kännas lyxigt att dricka öl i framtiden. En annan trend är mikrobryggerierna. Det vill säga små bryggerier från hela världen, inklusive Sverige, som gör ovanligt och gott öl.

•• Vad är öl? – Definitionen på öl är en jäst, odestillerad dryck som är framställd med torkad eller rostad malt som huvudsakligt extraktgivande ämne. Det finns tre huvudtyper av öl baserat på tillverkningsättet: underjästa, överjästa och spontanjästa öl. Underjästa öl jäser vid 6–13 grader och har fått sitt namn för att jästen sjunker till botten efter jäsningen. Vid introduktionen av denna teknik skulle ölet lagras flera månader och efterjäsa – därav namnet lageröl. Till exempel vanlig Carlsberg eller Spendrups. Överjäst öl jäser vid högre temperatur, 14–25 grader, och har fått sitt namn för att jästen stiger till ytan under jäsningen. Överjäsning ger oftast ett fylligare och mer komplext öl, som ale, porter, stout, veteöl och bitter. Spontanjäst öl bryggs i dag endast i Belgien. Efter bryggningen tillsätts ingen jäst utan luftens fria jästceller sätter i gång hela processen. Lambic är grundformen. Gul färg med torr smak. Ung lambic innehåller kolsyra medan en äldre brukar vara stilla.

•• Har svenskarna dålig fantasi i baren eller är verkligen en stor stark oslagbar? – Öl har faktiskt på senare år blivit mer än bara en stor stark i baren. Flera öltillverkare har börjat producera specialöl. Det danska bryggeriet  Jacobsen  har  tagit fram fyra ölsorter  som ska passa bra till olika maträtter. Ölen säljs på  75-centilitersflaskor för att  ”sno” marknadsandelar från vinet. Men det lär gå åt mängder med ljus lager i sommar ändå. Det är ju grymt törstsläckande.

•• Hur äckligt är det med varm öl? – En varm bira smakar som en vecka på Hultsfred luktar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro