ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Birger, 29, känner sig utsatt – som homosexuell i kyrkan

Niklas Svahn · 29 Apr 2015
Uppdaterad 29 Apr 2015
Birger Klevstedt undrar vad de 22 pastorerna tycker är fel med honom som homosexuell.

Birger Klevstedt undrar vad de 22 pastorerna tycker är fel med honom som homosexuell. Foto: TT / Dagen Skärmdump / Privat


22 pastorer skrev en debattartikel om att homosexualitet är synd. Birger Klevstedt, 29, är homosexuell och aktiv i kyrkan. Han undrar vad som är fel på honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Birger Klevestedt, 29, är vice ordförande i Ekumeniaförsamlingen i Kumla. Han är också homosexuell.

Efter att 22 pastorer skrivit en debattartikel i tidningen Dagen där de framförde att ”homosexuella inte kommer till himlen” har han tagit illa vid. Nu vill han berätta om vad som är fel med deras synsätt och vad som fått honom att känna sig utsatt, vilket SVT skrev om först.

– De slår ner på människor och inte har riktigt fog för sin reaktion. För det första vill de bara få ut sitt statement, de vill inte göra något mer. De tycker att debatten är avslutad. Men för många andra så är det inte det, säger Birger Klevstedt till Metro.

Han säger att samtidigt som pastorerna har direkt fel så har han fått mycket stöd från andra homosexuella och bisexuella inom kyrkan. En Facebooksida för HBTQ-troende har fått flera hundra nya medlemmar, berättar han.

Men han tycker att pastorerna knappast har bemött honom med respekt.

Pingstpastor Tommy Dahlman, som undertecknat debattartikeln, har tidigare skrivit i Metro att "de flesta delar vår sin på homosexualitet".

Birger Klevstedt beskriver sin uppväxt som komplicerad, det var inte lätt att komma ut som homosexuell. Och att vara bög och kristen går inte alltid bra ihop. Även om han känt mycket kärlek i sin församling så vet han att många HBTQ-kristna får sitta på bänkraden längst bak i kyrkan, och knappt hälsa andra besökare välkomna.

– Jag har vetat om det sedan barnsben och jag är uppväxt i en kärnfamilj med villa och så vidare, och om jag är den jag är, vad är det då som är fel?

Birger Klevstedt tänker på alla som inte känner sig välkomna i kyrkan när de 22 pastorerna skriver att homosexualitet är en synd.

– Jag kan ta det här, jag går inte under och mår inte dåligt. Jag jobbar däremot med andra som tycker att det är dåligt, säger Birger om debattartikeln.

Är kyrkan en exkluderande plats för homosexuella?

– Snarare tvärtom. Det är jättebra att kyrkan finns där på pride- och gaykvällar. Jag har mest mött positiva reaktioner. Men det är klart att vi är en församling på 180 medlemmar så vissa delar inte den tron fullt ut. Men ingen har ställt mig mot väggen.

I debattartikeln skriver pastorerna att de avvisar homovigslar och att om du är homosexuell ”missar du himlen.”

Tror du att de inte respekterar homosexuella?

– Lite grann så antyder de i sin debattartikel, även om de inte säger det rakt ut. Många upplever det så. De säger att det är okej att du är homosexuell, så länge du inte lever ut din homosexualitet.

Trots den intensiva debatten är Birger Klevstedt glad över den positiva motreaktionen. Han säger att samtidigt som debatten fått honom att känna sig osäker är han stolt över att vara homosexuell i kyrkan.

Flera pastorer som undertecknat debattartikeln säger till Metro att det här är ett avslutat kapitel och vill inte ge ytterligare kommentarer.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro