ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten

Hugo Ewald · 1 Jun 2017
Uppdaterad 2 Jun 2017
Ohlsson var tidigare EU- och demokratiminister.

Ohlsson var tidigare EU- och demokratiminister. Foto: Bertil Ericson/TT


Till SVT Aktuellt säger Birgitta Ohlsson att hon kommer att utmana Jan Björklund om platsen som Liberalernas partiledare.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte bara Anna Kinberg Batra som just nu kritiseras som partiledare. Även Jan Björklund, Liberalernas partiledare, möter nu motstånd.

Birgitta Ohlsson, tidigare demokrati- och EU-minister, kommer nämligen att utmana Liberalernas partiledare Jan Björklund om partiledarposten. Det säger hon i aktuellt.

– Efter en väldigt stark diskussion inom mig själv och ett moget övervägande kommer jag att säga ja till att vara till förfogande till att kunna bli partiledare.

Uttalandet följs av att flera företrädare för Liberalerna uttryckt missnöjde med Jan Björklunds ledarskap och istället ställt sig bakom Ohlsson. Bland annat Liberalerna i Uppsala och Örebro har krävt att partiets topp ska bytas ut och att Ohlsson ska bli partiledare.

– Vi tror att Birgitta Ohlsson är den person som bäst kan leda partiet i nästa valrörelse, säger Mohamad Hassan. Hon har ett helt annat förhållningssätt och en tonalitet som kan locka nya väljare och bredda partiet, sa Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala, till Aftonbladettidigare under torsdagen.

I Aktuellt antyder Ohlsson att Liberalerna med henne som ledare skulle kunna bli ett mer socialliberalt parti. Detta efter Jan Björklunds 10 år långa roll som partiledare, där partiet som då hette Folkpartiet ibland gavs epitetet ”batongliberaler”.

– Jag vill inte överdriva de ideologiska skillnaderna mellan mig och Björklund. Men jag tror att det handlar väldigt mycket om tonläget, tyngdpunkten och tonvikten. Och kanske också den ideologiska trovärdigheten, där vi har landat väldigt olika, säger hon.

Beskedet ska ha kommit plötsligt. På Twitter skriver Robert Hannah, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, att riksdagsgruppen ska ha meddelats om Ohlssons beslut klockan 20:54, bara minuter innan Ohlssons besked.

”Man ska inte säga att man meddelat i förväg när man inte gjort det.”, skriver han.

Liberalernas högsta beslutande organ, landsmötet, kommer att äga rum den 17-19 november i Västerås.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro