ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Birgittas hemresa tog över tolv timmar

Mikael Silberstein · 14 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SNÖ. Birgitta Sandberg, 62 år, rektor vid Manillaskolan på Djurgården, gjorde sin livs längsta resa till Nynäshamn i tisdags. Hon hörde att det var problem med kollektivtrafiken och bestämde sig för att ge sig ut på riksväg 73 mot Nynäshamn, trots halkan. – Det gick bra ända tills Västerhaninge. Där var det tvärstopp. Redan vid 15:00 var det urspårade lastbilar över vägen i Ösmo.

För att hålla värmen hade hon motorn och värmen i bilen på. – Jag tänkte bara på att komma hem och var orolig för att bensinen inte skulle räcka.

Men så länge Nynäshamnspendeln inte fungerar som den ska tänker hon fortsätta att ta bilen till jobbet.

Snökaoset första dag kostar miljoner

Femton miljoner. Så mycket kan den första dagen av halka i Stockholm ha kostat försäkringsbolagen förra året, uppskattar Trygg-Hansa. Under tisdagskvällen snöade det så kraftigt att bilister tvingades överge sina fordon på riksväg 73 mot Nynäshamn. Andra blev kvar i sina bilar över natten och militären kallades in.Mängder av fordon åkte av vägen.  Skadeförebyggaren Kjell Rytterström på Trygg-Hansa har grovt uppskattat vad halkan den första november förra året kostade försäkringsbolagen. Han tycker att folk skjuter upp att byta däck utan att tänka på konsekvenserna. Och det gäller även yrkestrafiken. Många företag har inte fått in nya däck än eller fått tid på verkstaden. – Se till att vara mentalt förberedd på att halkan kanslå till när som helst. Under torsdagen blir det lugnt med uppehåll på flera håll i landet, enligt SMHI.

Varannan struntar i att byta till vinterdäck

En av två hinner inte byta till vinterdäck innan den första halkan slår till, visar en färsk rapport från försäkringsbolaget If. Två miljoner bilister kör omkring med sommardäck på halkiga vintervägar. – De innebär en stor säkerhetsrisk både för sig själva och för andra, säger Håkan Johansson på If. Det är även så att svenskar är sämst i Norden på att vinterutrusta bilen med filt, reflexväst och startkablar.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Silberstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro