ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bisfenol A i dricksvatten

Olle Warnhammar · 22 Okt 2013
Uppdaterad 22 Okt 2013

Bisfenol A, ett hormonstörande ämne, kan finnas i dricksvattnet i omkring 3000 lägenheter runt om i landet. Men myndigheterna tänker inte berätta vilka fastigheter det rör sig om, rapporterar svt.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Vattenledningar som renoverades mellan år 2007 och 2011, med en tunn hinna av plast, kan läcka Bisfenol A. Ämnet, som har visat sig störa fortplantningsförmågan hos djur och människor och sammankopplas med cancer och fetma, är förbjudet i nappflaskor och barnmat men tillåtet i material som man lagar vattenrör med.

Myndigheterna har funnit ämnet i åtta av 22 undersökta lägenheter. Och de berörda lägenheterna har blivit kontaktade. Men myndigheterna tänker inte berätta vilka de andra lägenheterna, i riskzonen, är. – Vi tycker att det är självklart att de ska få informationen, men de som är ansvariga att informera är fastighetsägare och bostadsrättföreningar, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen, till svt.se. Men Naturskyddsföreningen är kritiska till beslutet att inte informera alla i riskzonen och menar att informationen borde nå ut till alla. – Den information som myndigheterna har måste komma ut till de som berörs. Allt annat vore att gå emot riksdagens mål om en giftfri vardag, säger Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen, till svt.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Warnhammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro