ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Biståndsministern åkte taxi för 176 313 kronor

Niklas Svensson · 21 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Biståndsminister Gunilla Carlsson har åkt taxi för 176 000 kronor på fyra år.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har åkt taxi för 176 000 kronor på fyra år. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Biståndsminister Gunilla Carlssons taxiresor har kostat skattebetalarna 176 313 kronor sedan 2003. Hon har dessutom låtit riksdagen stå för trängselskatten på makens bil. Gunilla Carlsson missade att betala trängselskatten i tid och fick därför förseningsavgifter. Dessa lämnade hon också in till riksdagen – men fick backning.

Metro avslöjade i går riksdagens mesta taxiåkare under tiden 1 januari till 31 augusti i år. Biståndsministern åkte då taxi för 49 687 kronor, motsvarande 6 210 kronor i månaden. Hennes ministerkollega Tobias Billströms taxinota under samma tid hamnade på 45 136 kronor. I dag kan Metro berätta att Gunilla Carlsson toppat listan över taxiresor i flera år. Sedan 2003 har dessa kostat skattebetalarna närmare 180 000 kronor. Hon har under samma period lämnat in ett antal fakturor för hyrbilar och räkningar för användning av egen bil.

Den privata bilen, en Saab 9-5 Vector, är registrerad på Gunilla Carlssons make. Trängselskatten som bilen belastats med har lämnats in till till Riksdagens ledamotsservice. I april i år fick hon dock backning på en ofullständig reseräkning. Gunilla Carlsson svarade i ett mejl, som Metro tagit del av, på ett antal frågor från det ekonomiska kansliet. Hon medgav att hon gjort fel och konstaterade: ”Jag har nog skrivit slarvigt på räkningen.”

Toppmoderaten fortsatte i sitt brev: ”Det som jag ser är direkt felaktigt är trängselskatt 16/1; ska ej belasta riksdagen, förlåt om det blivit fel.” Och vidare: ”Kvittot för trängselskatt är knepigt för de 60,- har jag lärt mig är förseningsavgift. Därför är 15/2 60,- ej ersättningsbart.” Metro sökte i går biståndsminister Gunilla Carlsson för en kommentar. Men hon lät i stället pressekreteraren Mikael Östlund svara på frågorna: – Gunilla har åkt taxi enligt riksdagens regler. Det har varit befogade resor.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro