ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bister Amnesty-rapport om Qatar

metro · 18 Nov 2013
Uppdaterad 18 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Protest i Schweiz mot arbetsförhållandena i Qatar, samt Fifas ordförande Sepp Blatter och Qatars fotbollsförbunds ordförande Sheik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani.
Protest i Schweiz mot arbetsförhållandena i Qatar, samt Fifas ordförande Sepp Blatter och Qatars fotbollsförbunds ordförande Sheik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani.Foto: TT

Gästarbetarna som bygger infrastrukturen kring fotbolls-VM i Qatar utsätts för systematiska övergrepp och ofta handlar det om tvångsarbete, framgår av en Amnesty-rapport.

Rapporten kommer en vecka efter att Fifa-presidenten Sepp Blatter förklarat att Qatar är på rätt väg i hanteringen de arbetsrättsliga förhållandena, efter anklagelser om att arbetarna behandlas förfärligt av underleverantörer anlitade av ledande byggföretag, skriver The Guardian.

12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan

De utländska arbetarna befinner sig i landet med uppehållstillstånd som i praktiken innebär att de är bundna till en arbetsgivare. Det kan varken flytta eller byta jobb, eller ens lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. De tillåts inte att bilda fackföreningar.

Amnesty-rapporten, som baseras på utredningar på plats samt en rad intervjuer, fann arbetare i smutsiga, överbefolkade bostäder, ofta utan avlopp och rinnande vatten. Många av arbetarna hade växande skulder och kunde inte återvända hem. De drabbades av psykologisk stress och många befann sig på gränsen till självmord. Diskriminering är vanligt förekommande. Enligt rapporten refererade en chef till arbetarna som "djur".

En nepalesisk arbetare berättade att de tvingades arbeta tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan under sommaren när temperaturen i regelmässigt var 45 grader. 

Arbetsrättslagstiftning i Qatar föreskriver en maxarbetstid på tio timmar samt att ingen ska arbeta mellan 11.30 och 15.00 under sommaren.

Ett sjukhus vårdade över 1 000

Förra månaden tvingades Fifa ta upp arbetsförhållandena i Qatar efter att Guardian avslöjat att dussintals nepalesiska arbetare dött de senaste månaderna. Samtidigt varnade fackliga organisationer för att 4 000 arbetare riskerar att dö innan fotbollsturneringen inleds.

Blatter lovade att resa till Qatar och träffa emiren, Tamim bin Hamad al-Thani, för att diskutera arbetsförhållandena. Efter mötet sade Blatter att han fått försäkran om att framsteg gjorts i frågan.

Men det har inte lugnat människorättsorganisationer.

Enligt en företrädare för Dohas största sjukhus behandlades under 2012 över 1 000 personer på traumaenheten sedan de fallit från hög höjd på arbetet. Omkring 10 procent av dem blev handikappade efter olyckan och många avled.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro