ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bistro med brister

Björn af Kleen · 14 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Helst skulle Björn af Kleen vilja ge Brut bar fem poäng, men atmosfär och bemötande räcker inte ända fram.

Helst skulle Björn af Kleen vilja ge Brut bar fem poäng, men atmosfär och bemötande räcker inte ända fram. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Brut bar

LJUMMET.Under några år kring sekelskiftet blev champagne i Stockholm nästan synonymt med vårdslösa stekare som sprutade bort familjearvet på klubbar kring Stureplan.

Att ärevördiga kulturkrogen Prinsen, med tung litterär och konstnärlig trovärdighet, i sin källare öppnat en champagnebar med skaldjursmeny är ett tecken på hur stendöd bratsvågen är.

I Stockholm våren 2009 dricker man champagne i vacker och stillsam fransk bistromiljö, med rutigt golv, repiga skinnsoffor av bänkmodell, speglar och ­Paris­romantiskt ljus.

Champagnekonsumtion kräver korslagda ben och kultiverad konversation, snarare än slips i panna och dans på bord. I samma kvarter som Brut bar har en ny Louis Vuitton-butik just öppnat. Kanske håller lyxmarknaden på att ömsa skinn och återvända till något av sin gamla lågmälda värdighet. En snobbig effekt av lågkonjunkturen.

Jag hade gärna gett Brut bar en femma i betyg om bara det helgjutna konceptet – ostron till moderata priser, en del pålitliga fiskrätter från Prinsens meny, generösa skaldjurs-platåer dekorerade med tång – hade följts upp med ett lika tryggt mottagande i personal och atmosfär. Den slitna franska inredningsstilen kräver en garvad professionalism och ett diskret sorl. Här hanterar servisen sin champagne med samma yvighet som de gamla bratsen. En flaska Prosecco exploderar faktiskt i baren just när vi satt oss.

Dessutom är det tjafs med bordet trots att jag fått bokning bekräftad via sms, vi tilldelas systerrestaurangens menyer, borden är så kaféaktigt lättvickade att vi sopar ut en kastrull med ris, som får ligga kvar resten av kvällen.En svår förvirring kring hela källarens identitet tycks resultera i dålig tillströmning av gäster. Sista halvtimmen, runt elva en fredag kväll strax efter löning, sitter vi helt själva i en ödslig Brut bar. Ovanför skrålar Prinsens gäster vidare som vanligt.Det känns som om man fastnat i det trista rummet på en efterfest. Skam på så rara droppar.

TIDIGARE TESTADE KROGAR – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
TIDIGARE TESTADE KROGAR – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro