ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bistro med gemyt och en känsla av New York

Jonas Cramby · 16 Jan 2015
Uppdaterad 19 Dec 2016
Kommendören har lyckats locka såväl damer i päls som kulturarbetare. 

Kommendören har lyckats locka såväl damer i päls som kulturarbetare.  Foto: Jasmin Storch


klar

Artikellänk är kopierad

4 av 5.KOMMENDÖRENKommendörsgatan 7. Stammiskrog med ambitioner.

Metros Jonas Cramby vill sitta i baren på Kommen­dören och vara olyckligt kär, men slutar middagen med ett behov av ”Homeland”.

Trots att Kommendören bara varit öppet sedan oktober och ligger mitt i djupaste Östermalm har de redan hunnit bli den stammiskrog de verkar ha ambitionen att vara. Stället är både populärt, fullsmockat och ganska så kosmo­politiskt faktiskt.Här minglar strama damer i päls med cocktailgeeks, kulturarbetare, vanliga svennar och fejkbohemiska brats som inte vågat sig till Söder. Stadens foodies kanske lyser med sin frånvaro men, ärligt talat, Vassa eggen-gänget har väl aldrig drivit krogar som lockat dem?I stället är det här en sådan sorts krog där atmosfären, partypotentialen och att bli mätt är viktigare än exakt vad man stoppar i sig. Och som sådant ställe fungerar Kommendören alldeles utmärkt. Bättre kanske till och med än både Vassa eggen och Boquerian – även om Tennstopet natur­ligtvis står i en atmosfärklass för sig.Baren är i alla fall stor, livlig, välsorterad och har en sådan sorts bardisk som man nästan önskar att man var olyckligt kär i. Här vill man sitta med huvudet i händerna en söndagseftermiddag och beställa in ”två av allt”.Baransvariga är amerikanerna Zach Roberts­ och Aaron Blakely som även driver Extra fancy i New York – vilket känns logiskt­ eftersom Kommendören med sitt vita kakel, sina kopparrör och sin avslappnade stämning känns väldigt mycket New York-bistro. Möjligtvis via Montrealställen som Joe Beef eller Au Pied de Cochon – ja, den fyllda grisfotsrätt som givit den sistnämnda krogen dess namn kan man till och med hitta på Kommendörens meny just nu.

Maten sägs ändras efter säsong och lust men känns även den ganska nordamerikansk. Förutom den där grisfoten känns kanske små- och förrätterna lite mer spännande för oss foodies än huvudrätternas fetabiffar och helgrillade fisk med gremoulata. Hummer­tacon är till exempel riktigt­ välbalanserad och god, även om den som vanligt i Stockholm lider av stora tortillaproblem. Short rib slidern stoppar vi gärna i oss ett par till av och temakin är redan en Vassa eggen-klassiker.Mer eller mindre perfekt är dock deras ”popcorn chicken” – det är så här friterad kyckling ska smaka. När min chili dog bärs in börjar jag dock krokna en smula för att snart knäckas helt av desserten ”bombad alaska”. Den marängöverdragna glassen är visserligen god men så mäktig att det skulle krävas en soffa och två avsnitt av ”Homeland” för att få i sig hela.

Missa inteAtt ta en cocktail i baren först.

UndvikFläsksidan med ägg och tryffel. God, men det finns säkert tio mer raffinerade varianter i Stockholm just nu.

PriserSmårätter: 35–125 kronor styck.Förrätter: 135–155 kronor.Huvudrätter: 165–330 kronor.Dessert: 35–105 kronor.

ÖPPETMåndag till tisdag: 16.00–24.00.Onsdag och torsdag: 16.00–1.00.Fredag och lördag: 12.00–1.00.Söndag: 12.00–24.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro