ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bistro Noveau är kort sagt Östermalm

Björn af Kleen · 3 Jan 2011
Uppdaterad 4 Jan 2011
Bistro Nouveau är som en dekorerad fransk oas i den stenöken som är burgna Östermalm.

Bistro Nouveau är som en dekorerad fransk oas i den stenöken som är burgna Östermalm. Foto: Urban Brådhe


Kommendörsgatans Bistro Nouveau är en fläkt av det äkta Östermalm. Björn af Kleen hittar en sexig oas i den burgna och bistra stenstaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Baren i klassisk stil.
Baren i klassisk stil.Foto: Urban Brådhe

I Henrik Berggrens nya biografi över Olof Palme finns en fin beskrivning av Östermalm som sätter ord på mitt förhållande till den stadsdelen. Berggren skriver att det på Östermalm, liksom i andra exklusiva europeiska stadsdelar, finns ”en slutenhet som får den tillfälliga besökaren att känna sig ovälkommen men verkar lugnande på den som bor där”.  Det beror delvis på det dämpade gatulivet. Rika människor umgås i sina stora våningar. Dessutom är fastighetspriserna så höga att det blir olönsamt att driva restauranger. 

Kommendörsgatan är just en sådan typiskt tyst och tom Östermalmsgata. Men på nummer sju ligger Bistro Nouveau – en dekorerad fransk krog som är en oas i den bistra och burgna stenstaden. Det är ett ställe som skickligt och medvetet balanserar mellan att vara tacky och sexigt, det är som ett lite värdigare och snyggare Bistro Jarl, det där dekadenta åttiotalshaket mittemot Riche.

På Bistro Nouveaus uteservering sitter några salta damer och snackar manikyr och skvallrar om det senaste i Näsby Park (”tjena ladies”, hälsar man). Hovmästaren har Hermès-skärp. De omtalade Stureplanssyskonen af Klercker äter en vardagsmiddag, det vimlar av rashundar och ett pensionärspar struttar ut vid tiotiden för att spontanprygla en felparkerad jeep. Det är kort sagt Östermalm – dyrt, ohippt och rätt eggande. I de här kvarteren är det inte avgörande vad som serveras på tallriken – huvudsaken är att man kan underhålla sin salongssalkoholism bland likasinnande.

För oss hungriga turister vill jag ändå rekommendera chark- och delikatesstallriken för 165, bra storlek, styva köttskivor. Gazpacho för samma pris är en rosa och lagom tunn soppa med små räkor i, skönt starka.

Om du sen ska sabba din salongsberusning ytterligare, med varmrätt, är grissidan för 265 grym, i synnerhet när den sällskapar med en stompad potatissallad. Salade Niçoise för 245 är tillredd med van hand – dess lätthalstrade tonfisk är saftig rakt igenom. Jag äter med författaren och Brooklynbon Martin Gelin som lever tillfälligt på Östermalm, och han konstaterar insiktsfullt att alla behagliga restauranger speglar och harmonierar med sin närmiljö och sin tid. Om krogen samtidigt har integritet och känns konsekvent trivs man. Bistro Nouveau är ett sådant ställe.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro