ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bitcoin-sajt utfäster belöning för att mörda Beatrice Ask

Gustaf Eriksson · 4 Apr 2014
Uppdaterad 5 Apr 2014

Foto: Skärmdump


Den digitala mordmarknaden samlar in pengar med målet att mörda makthavare. På listan finns i nuläget endast sju personer. En av dem är Sveriges justitieminister Beatrice Ask. Insättningarna görs i den virtuella valutan bitcoin, vilket gör dem mycket svår att spåra. – Alla hot måste tas på allvar och bedömas, säger Sirpa Franzén på Säkerhetspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump

Vid sidan av en bild på justitieminister Beatrice Ask anges hennes fullständiga namn. Där finns också information om när hon är född. En bit ner, i fet stil, står ordet ”Status”. Efter det: ”Alive”.

Innan ett kort stycke som beskriver kritik som riktats mot justitieministern finns också en summa. Den anger hur mycket den som tar livet av henne får i belöning.►LÄS MER: S-toppen fick hotfilm hemskickad

►LÄS MER: Supervalår utmaning för SäpoSajten går under namnet "Assassination Market” och finns på den ljuskygga sidan av nätet som brukar kallas Deep Web. På sidan kan människor helt anonymt kan sätta in pengar för att beställa mord. Belöningarna utfästs i den virtuella valutan bitcoins. Det innebär att det är mycket svårt att spåra dem.

Bland måltavlorna finns världens mäktigaste person, USA:s president Barack Obama. En av enbart tre icke-amerikaner på listan är Sveriges utrikesminister Beatrice Ask.

Säkerhetspolisen, Säpo, är ansvarig för personskyddet av Sveriges centrala statsledning. Där ingår justitieministern. 

Pressansvariga Sirpa Franzén vill inte kommentera Säpos inställning till ”Assissination Market”.

– Vi kan inte exakt gå in på exakta hot eller vad vi känner till om en skyddsperson, säger hon.

– Men vi gör kontinuerliga hotbildsbedömningar och där tar vi in information som vi kan få från en stor mängd källor. Det kan handla om uppgifter från polismyndigheter i andra länder, samarbetspartners, hotbrev eller annat. Utifrån den bedömningen sätter vi in säkerhetsåtgärder.

Information på nätet kan ingå i Säpos hotbildsbedömningar. 

– Vi använder både uppgifter från öppna källor och konfidentiell information från olika håll.

Tar ni sådant som skrivs på exempelvis nätforum på allvar?– Ja, det är vårt ansvar att det finns ett fullgott skydd kring skyddspersoner. Alla hot måste tas på allvar och bedömas, även om det innebär att vi lägger tid på att avfärda information, säger Sirpa Franzén.

►LÄS MER: Så kan bitcoins påverka storbankerna De som besöker sajten ”Assassination Market” använder ofta anonymiseringstjänsten Tor. Systemet är uppbyggt så att den som sätter in pengar också anger ett förväntat dödsdatum för den aktuella personen. När en av listans deltagare avlider betalas pengar ut till dem som prickat rätt datum. Det går alltså att satsa ett stort belopp på ett visst datum, och sedan se till att personen avlider just den dagen.

Priset på Beatrice Ask är i nuläget 1,02 bitcoins, vilket motsvarar drygt 2 900 kr i fredagens växlingskurs. Den som tar livet av Obama får i jämförelsen 40,26 bitcoins eller omkring 114 000 kronor. Allra störst är belöningen för USA:s tidigare riksbankschef Ben Bernanke, som ger 124,22 bitcoins. Det motsvarar drygt 356 000 kronor.

Bitcoins ger möjligheten till nära total anonymitet för dem som sätter in pengar. Problemen som anonymiteten kan leda till utför kärnan i mycket av den kritik som riktas mot bitcoins.

Mats Henricson är ordförande för Svenska bitcoinföreningen. Han anser inte att det går att tillskriva valutan ansvar för ”Assassination Market”.

– Det är tråkigt, men det har alltid varit möjligt att betala någon för att utföra mord. Hur anonymiteten som finns i bitcoins ska hanteras är något som man dock måste diskutera.

– Bitcoin är som det är, det gör en sak väldigt enkelt och snabbt och billigt. Men sedan är det ungefär som med internet, som öppnar upp för brottslingar att kommunicera mycket lättare. Det är dåligt, men det är en massa som är bra på nätet, sa han under en bitcoin-konferens som hölls i Stockholm på torsdagen.

Metro har varit i kontakt med Beatrice Asks pressekreterare, som inte vill kommentera listan.►LÄS MER: Carl anklagas för bitcoin-kupp►LÄS MER: Handel med bitcoins ska beskattas

Målet: Att förinta alla stater

Den virtuella marknaden för mord skapades av en anonym anarkist. Målet: Att göra människor så rädda för att inta maktpositioner så att stater upplöses.

Idén är inte ny. I mitten av 1990-talet planerade cyberpunkare helt anonyma marknader för att köpa mord på makthavare, som skulle möjliggöras genom av anonyma, digitala valutor. 

I slutet av förra året gjorde så en anarkist som kallar sig Kuwabatake Sanjuro slag i saken och skapade ”Assassination Market”. 

Kort därefter kontaktade han den amerikanska finanstidningen Forbes. I en mejlintervju berättar han att målet är att många på listan ska mördas. 

I förlängningen vill Kuwabatake Sanjuro att listan ska växa sig så stor och sprida så mycket rädsla att människor inte längre vågar inneha maktpositioner. 

Det ska sedan leda till att ”alla stater överallt” förintas.

Sanjuros initiativ kom efter att övervakningsskandalen som började rullas upp i somras.

”Så fort några politiker har dödats kommer makthavarna inse att de har förlorat kriget mot privatlivet. Då kan dödandet upphöra och vi kan gå in i en fas av fred, integritet och låt gå-mentalitet,” skriver han.

Varken FBI eller Secret Service vill kommentera listan för Forbes. Alla som nämns där är vid liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro