ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bitterbögar till attack mot schablonfjollan

Jenny Andersson · 30 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Roger Wilson och Stefan Ingvarsson tycker att medierna visar en snedvriden bild av homosexuella män. – Medierna har bestämt sig för att ge en bild av den hjälpsamme bögen som en serviceinrättning för det straighta samhället, säger Stefan. 

Roger Wilson och Stefan Ingvarsson tycker att medierna visar en snedvriden bild av homosexuella män. – Medierna har bestämt sig för att ge en bild av den hjälpsamme bögen som en serviceinrättning för det straighta samhället, säger Stefan.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

KRITIK. De kallar sig för två bitterbögar eller, med deras eget ord, ”bitterpuggor”. De avskyr den omhuldade helyllebögen som medierna lätt schabloniserar. Tillsammans med tre andra puggor slår de nu, efter sju år av grubblerier, tillbaka mot etablissemanget i nya boken ”Bögjävlar”.

Ett stenkast från Pridetrakterna vid Hornstull träffar Metro två vanliga bögar, Stefan Ingvarsson och Roger Wilson.

Varför behövs en bok om bögar?

– Det är dags att förändra den snedvridna bilden av bögar i medierna. Medierna har bestämt sig för att ge en bild av den hjälpsamme bögen som en serviceinrättning för det straighta samhället. ”Gud, vilken trevlig bög som kan fixa till det slitna hemmet eller som alltid lättar upp stämningen på gårdsfesten”, säger Stefan.

Vad vill ni säga med boken?

– Ända fram till lanseringen av denna bok har det varit ett problem hur öppenhjärtig man kan vara som bög, speciellt bland oss som själva jobbar inom medierna. Avvägningen är ett problem: Hur mycket får man säga och i vilket skede ger man bögar ett dåligt rykte? säger Roger.

Varför stör ni er så?

– Straighta har inget problem med bögar så länge de agerar och ser ut som heterosexuella, säger Roger. Därför är bilden ganska slätstruken av oss i medierna, för då blir det helt plötsligt jättelätt. Men den trista världen vill jag inte leva i.

Tror ni att ni lyckas?

– Vi för upp den interna bögdiskussionen på agendan, säger Stefan. I dag finns det inga plattformar som erbjuder detta.

– Förhoppningsvis är vi på rätt väg, speciellt genom vår blogg som för samtalet vidare, inflikar Roger.

– Vi har absolut inte varit emot utvecklingen och den acceptans som vi fått. Men stannar vi nu och nöjer oss med allt vad vi fått av rättigheter, då har vi inte vunnit någon frihet. I stället är vi kvar i snäll-tvångströjan som vi anpassat oss till för att få folk att se oss som de goda medborgare vi är. Vi vill bara vara bög på ännu fler sätt nu, säger Stefan.

Pride får också ta skit i boken. Varför?

– Enkelspårigheten kring utbudet, som i och för sig har blivit bättre med åren. Alla behöver inte älska dåliga druggor (dragshowartister) och schlager. Det finns ingen genetisk koppling mellan Kikki Danielsson och att man suger kuk.

Men är inte Pride ganska bra egentligen?

– Om man säger så här: På Pride är det enda gången som jag ser fler än fyra andra homosexuella i dagsljus samtidigt. Varje år står jag där och tänker: Oj, det har jag inte varit med om på ett år, säger Roger.

Jag tycker inte alls att ni verkar bittra.

– Då har du talat för lite med mig, det märker jag, säger Roger.

– Egentligen har vi kallat oss det mest för att förekomma kritiken, säger Stefan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro