ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Biz Stone ser något stort i mikrobloggen

Anders Frick · 5 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Namn: Biz Stone.  Ålder: 33.  Bor: San Fransisco, USA.  Aktuell: Grundare av Twitter, en av internets snabbast växande tjänster för mikrobloggande. 

Namn: Biz Stone.  Ålder: 33.  Bor: San Fransisco, USA.  Aktuell: Grundare av Twitter, en av internets snabbast växande tjänster för mikrobloggande.  Foto: Anders Frick


klar

Artikellänk är kopierad

MIKROBLOGG. Det finns fler tjänster än Facebook för att ha koll på sina vänner. Twitter är en av de mest populära i USA. Mikrobloggtjänsten växer nu snabbt med över 2 000 nya användare varje dag. Mikrobloggtjänsterna är heta. I höstas köpte Google finska Jaiku, som erbjuder en liknande tjänst. Twitter kontrar nu med ett nytt meddelandesystem vid namn Starling, skrivet i öppen källkod. Biz Stone är förgrundsgestalt och en av grundarna till Twitter. Egentligen heter han Isaac i förnamn, men det har ingen kallat honom på länge.•• Vad händer på Twitter nu?– Vi arbetar nu främst med att göra tjänsten mer stabil. Vi har alltid haft ett globalt tänkande i företaget, och vårt mål är att Twitter ska bli en verkligt global kommunikationstjänst. Nästa månad lanserar vi till exempel Twitter på japanska.

•• Hur ska ni göra så att  svenskar som vill använda tjänsten inte behöver skicka SMS till Storbritannien?– Vi jobbar hårt med att få kortnummer i alla länder så att det blir lättare för våra internationella användare att använda Twitter i mobilen.Varför kan man använda Twitter både via webben och i form av ett mer avancerat gränssnitt, API?– I dag är vi glada över att vi tidigt kunde erbjuda ett API. Genom det kan folk bygga egna tillämpningar, och nu har Twitter 20 gånger mer trafik över API-gränssnittet än via webbplatsen, säger Biz Stone.

•• Hur många personer krävs för att kunna erbjuda Twitter till över en miljon användare?– Just nu är vi 15 personer i företaget, men vi behöver utöka med fler ingenjörer och internationella affärsutvecklare.

•• Vad är Starling?– Ett system för distribuerad meddelandekö. I praktiken betyder det att systemet jämnar ut belastningen på sådana webbtjänster som använder meddelanden väldigt intensivt.Varför är Starling programmerat i öppen källkod?– Vi gärna vill ge något tillbaka till communityn på Internet, och genom det hoppas vi dessutom få ännu fler personer att programmera kul Twitterapplikationer.

•• Varför använder folk tjänster som Twitter?– Twitter kopplar samman personer, och jag tror att det får dig att känna dig nära dem som du vill vara nära, även om de kanske är långt bort fysiskt sett, säger Biz Stone.

•• Vad är det som driver dig?– Sättet som folk kommunicerar på är i förändring. Genom att vi fokuserar hårt på att erbjuda ett enkelt sätt att uppleva kommunikation så kan vi skapa en ny typ av kommunikationsmedel som sträcker sig bortom både Internet och Telecom. Det finns något stort där ute, och vi tycker att Twitter kan koppla ihop folk på ett bra sätt, säger Biz Stone. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro