ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bjässen från lilleputtlandet

Leif Granlind · 21 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Här är landet Naurus OS-trupp: Tyngdlyftaren Itte Detenamo, 21.– Det är viktigt för mitt land att ha idrottare här så jag är stolt, säger han till Metro.Det är långt från Bolt, Phelps, Bryant och Messi. Det är långt ifrån strålkastarljusen och medaljjakterna i Peking.

Men det här är också OS.Itte Detenamo från Nauru – en ö någonstans i Stilla havet. En googling visar att det bor 11 000 invånare där och att det är 27 grader året om. Itte berättar att det finns en enda väg för att köra runt ön och det tar 20 minuter. – Det är lätt att ta sig runt, man kan inte gå vilse, försäkrar Itte.

Nu är bjässen från lilleputtnationen på OS. – Jag är lycklig, jag har tur att jag är den ende från mitt land, det är viktigt för mitt land att ha idrottare här så jag är stolt för Naurus skull.

När ni kollade på invigningen och väntade på Sveriges trupp så kanske ni skymtade Naurus OS-trupp gå förbi. Idrottare: Itte Detenamo. Flaggbärare: Itte Detenamo.– Jag var nervös över att vara där alldeles själv under invigningen och jag fick gåshud, berättar 21-åringen för Metro.

Itte kommer från en riktig tyngdlyftarfamilj. Hans pappa är en berömd tyngdlyftare på ön och Ittes syster sysslar också med sporten.– Hon drog in mig i tyngdlyftningen, det är en stor sport i Nauru, säger den 149 kilo tunge kolossen som tävlar i +105 kilos-klassen.

Och när Itte kämpade med vikterna på arenan på Pekings universitet för rymdforskning så satt folk bänkade där hemma.– De är alla väldigt stolta och glada och de samlades för att se mig på tv.

Och det märktes att Itte trivdes – det blev personbästa med 385 kilo.– Jag är ändå inte helt nöjd, jag borde ha tagit den sista vikten. I London 2012 ska jag ta medalj, det är huvudmålet.

Itte slutade tia av 13 deltagare, över 80 kilo från tyske segraren Matthias Steiner.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro