ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bjöd in 3 000 idrottsföreningar till hbtq-kurs – bara fem kom

Sebastian Chaaban · 27 Nov 2013
Uppdaterad 27 Nov 2013

Sisu, idrottens eget studieförbund, välkomnar Eurogames till Stockholm. Men det egna försöket att belysa hbtq-frågor slutade i ett praktfiasko. Av 3000 inbjudna idrottsföreningar till kursen dök bara fem klubbar upp.

klar

Artikellänk är kopierad

2008 gick Eurogames i spanska staden Barcelona och invigdes med parad av de deltagande länderna.
2008 gick Eurogames i spanska staden Barcelona och invigdes med parad av de deltagande länderna.Foto: All Over Press
Gunilla Lindström.
Gunilla Lindström.Foto: Stockholms idrottsförbund

I oktober i år bestämde sig Sisu Idrottsutbildarna i Stockholm för att pröva något nytt.

De anordnande sin första utbildning någonsin i hbtq-kunskap och normer inom idrotten.

Men det slutade med praktfiasko – i alla fall till antalet deltagare.

– Om vi säger så här, efterfrågan är inte speciellt stor. Och till den här utbildningen kom det sju personer. Det är inte så speciellt mycket, säger Gunilla Lindström, verksamhetsledare på Sisu idrottsutbildarna Stockholms idrottsförbund.

Hur många hade ni bjudit in då?

– Vi hade bjudit in hela idrottsstockholm, det är över 3000 föreningar. Men sedan är det svårt att nå ut, men vi har verkligen marknadsfört det. Men värdegrundsfrågor är viktiga för våra föreningar, det är de, men att ta steget från att säga det är viktigt till att komma till en utbildning, det är ibland lite långt, säger Lindström.

Av de 3000 inbjudna idrottsklubbarna i Stockholm sysslar runt 1200 av dem med barn. Det var bara 5 klubbar som kom på kursen i hbtq-kunskap inom idrotten.

– Det är så vardagen ser ut för våra idrottstränare som är på golvet, de har nog med att träna sina idrotter. De tar upp värdegrundsfrågor på klubben, men att komma till en utbildning en vardagskväll är inte helt lätt, säger Lindström

Den elake skulle väl säga att frågan kanske inte betyder så mycket.

– Har du en liknande utbildning tror jag inte heller att det skulle komma så många fler, tyvärr. Det gäller att enträget jobba med den här frågan, värdegrundsfrågan, men vi ger inte upp.

Sisu välkomnar Eurogames till Stockholm och kommer att anordna utbildningar om hbtq och idrott under spelen.

En rapport från Riksidrottsförbundet visar samtidigt att bristen på förebilder, låg hbtq-kompetens på idrottsklubbarna gör att många hbtq-ungdomar lämnar idrotten.

Stockholm får hbtq-OS sommaren 2015

Redan 1992 anordnades det första Eurogames, då i Nederländerna. Sedan dess har Eurogames växt till ett av världens största hbtq-evenemang inom idrott och kultur. Nu har turen kommit till Stockholm som kommer att stå värd för spelen 2015.

– Det är väldigt roligt för Stockholm. Just detta evenemang är en symbol där vi kan visa hur öppen och liberal Stockholm är som stad och få fokus på hbtq-frågor, säger Regina Kevius (M), idrottsborgarråd.

Mer än 5 000 personer förväntas delta i någon av de 28 sporterna och över 200 000 personer, från Sverige och runt om i världen, räknas besöka spelen mellan den 5 och 9 augusti.

– Alla är välkomna att delta, oavsett vilket kön man identifierar sig med, ålder, sexualitet eller religion, säger Jakob Jansson, ordförande för Eurogames Stockholm.

Tanken är att Eurogames ska sätta fokus på hbtq-personers situation och på diskriminering inom idrotten.

– Det handlar även om mänskliga rättigheter och allas lika värde. Tyvärr visar forskning att hbtq-personer i mindre utsträckning, speciellt jämfört med unga, idrottar. Det är ett problem, säger Fia Hjelte, utbildningsansvarig vid Eurogames.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro