ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björcks inrutade liv blev succédikumentär

Urban Brådhe · 4 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Någonting ska jag väl syssla med därefter, säger Anders Björck om att han går i pension nästa höst. Kanske blir det i filmvärlden …

– Någonting ska jag väl syssla med därefter, säger Anders Björck om att han går i pension nästa höst. Kanske blir det i filmvärlden …


klar

Artikellänk är kopierad

HUVUDROLLSINNEHAVARE. Han klipper band, äter luncher, håller tal och har långtråkiga möten. Den svartvita dokumentären ”H:r Landshövding” om Anders Björcks vardag har fått filmkritikerna att jubla. Själv ler Anders Björck roat när regissören Måns Månsson jämför honom med våra största filmstjärnor.– Hollywood har inte hört av sig …

Hur presenterade egentligen Måns Månsson den här ­film­idén för dig?– Han sa att han ville göra en dokumentär om länsstyrelsen i Uppsala län – med landshövdingen. Nu blev det väl landshövding med länsstyrelse. Det blev inte riktigt som det var tänkt. Om det nu inte var tänkt på det sätt som det blev. Men jag var väldigt tveksam först och sa nej.

Vad tycker du om ­slut­resultatet?– Fotot är väldigt vackert. Det var genialt att göra det i gammaldags svartvitt med 16 millimetersteknik, grovkornigt och med naturligt ljus. Men jag är lite oroad av en sak, man får ju intrycket av att jag bara sysslar med invigningar och events. Det är bara en del av verkligheten, vi har ju 36 000 förvaltningsärenden per år.

En del upplever delar av ­filmen som väldigt komisk. Förstår du varför?– Allt kan ju bli komiskt om man ser det utifrån utan att veta vad det handlar om. Det gäller högtidliga ceremonier i riksdagen, kongressinvigningar, och annat. Men de som är med, ­del­tagarna som jobbat och slitit, upplever det nog inte så.

Är det dig man ser i filmen eller är det Anders Björck som spelar rollen som landshövding?– Man ser väl mig i den roll som jag har till uppgift att spela. Privatperson kan man vara privat. Det som skildras är hur en landshövding – i det här fallet jag – försöker fullgöra en uppgift. Det sitter i väggarna att göra det så bra som möjligt. Jag tror att många skulle bli ganska upprörda om man vid något som de jobbat hårt med, skulle spexa, dansa, tjoa, skrika och bete sig lite udda.

Regissören jämför dig med filmstjärnor som Persbrandt och Nyqvist.– Jag är inte så säker på att det stämmer. Gjorde det det så skulle jag åka till ­Holly­wood med en gång och casha in. Det är inte så lätt att analysera, jag tror inte att det handlar om skådespeleri, utan möjligtvis rollspel. Det är ju inte någon actionfilm, det är ingen film där jag ska gestalta en person som inte är jag. Det är möjligt att det skulle blivit skojigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro