ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björklund: Svårt att skydda sig mot vansinnesdåd

TT · 28 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är för lätt att ta sig in på svenska skolor i dag, enligt skolminister Jan Björklund (fp), som ser en framtid med mer kameraövervakning framför sig. Han tror dock inte att den typ av överfall som ägde rum mot rektorn på en skola i Kungsängen på onsdagen hade gått att stoppa med kameror.-En person som begår ett vansinnesdåd är oftast inte helt okänd för polis, skola och socialtjänst. Det finns ofta en bakgrund. Problemet är att hitta och identifiera det här problemet innan det går så här långt, säger Björklund.

Är det för lätt att ta sig in på en svensk grundskola?– Jo. Men med det sagt ska man ha klart för sig att jag har svårt att se vilka åtgärder som skulle stoppa en beväpnad person från att ta sig in på en skola. Beväpnade vakter vid våra 6 000 skolor i Sverige är inte möjligt och inte önskvärt heller, så att säga. Han konstaterar samtidigt att kameraövervakning har blivit allt vanligare på svenska skolor, inte minst i storstäderna.– Det är väl en utveckling som vi måste acceptera i viss utsträckning. Men dagens dåd skulle inte ha stoppats av en kamera. Han gick ju rakt in och alla såg honom. Om man kan identifiera honom via kamera spelar ju ingen roll, säger Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro