ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björn Borg bästa investeringen i år

Stockholm TT · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Metaller har varit mycket heta för investerarna under 2006. På metallbörsen i London har priset på zink mer än fördubblats och nickelpriset rusat upp med 140 procent. Men om man inte vill engagera sig i metallterminer har gruv- och smältverksföretaget Boliden varit ett bra alternativ i år. Bolagets huvudprodukter är koppar och zink. Aktien är en av de stora vinnarna på Stockholmsbörsen hittills i år med en uppgång på 170 procent.

Ädelmetaller glänser förvisso mer, men har inte alls hängt med i metallrallyt. Guld har alltid betraktats som en säker investering, men kanske en smula tråkig. Liksom de flesta andra råvaror handlas guld i form av terminer och råvaror på börser i London och New York. Guldpriset har sedan årsskiftet stigit med omkring 20 procent. Priset på silver har gått upp ungefär lika mycket. Het Perubörs Stockholmsbörsen har hittills i år stigit med cirka 22 procent, vilket gör 2006 till ännu ett bra börsår. Om man struntar i rådet om riskspridning och lägger alla ägg i en korg gäller det att träffa rätt. Ett bra val har varit modekoncernen Worldwide Brand Management, som marknadsför kläder under varumärket Björn Borg. WBM-aktien har hittills i år stigit med över 500 procent.

Men det kan gå fel också. De som investerat i spelbolaget 24h Poker, har fått se sina aktier tappa över 70 procent i värde. Aktien kostar nu 60 öre.

Den hetaste börsen i världen finns annars i Latinamerika. Börsen i Peru har hittills i år stigit med över 170 procent. Långsiktiga tavlor I avdelningen trista investeringar hittar vi statsobligationer och pengar på banken där avkastningen ligger på 2- 3 procent. Oljeterminer är mer spännande, med kraftiga prissvängningar över året, men i år ser uppgången ut att stanna på 4- 6 procent beroende på oljekvalitet.

Konst kan vara ett alternativ till aktier och räntepapper. "Konst är billigare än fastigheter, roligare att se på än aktier", skrev någon. Och det kan också vara lönsammare. Mei Moses All Art Index, skapat av två konstprofessorer i New York, har sedan 1955 slagit både pengar på banken och statsobligationer. I fjol steg det med nästan 14 procent. De senaste fem åren har indexet även slagit S & P 500-index. Den som vill investera i konst bör emellertid ha tålamod. Barclays Bank rekommenderar en investeringshorisont på 35 år för den som vill vara säker på att slå inflationen. Vin eller hus Vin är inte bara något man dricker. Man kan också investera i viner. Det finns numera en andrahandsmarknad där man kan köpa och sälja viner. På Systembolagets dryckesauktion såldes i november i fjol en flaska Chateau Pétrus 1990 för 11 500 kronor. Ett år senare gick en flaska för 21 000 kronor, en nätt liten värdestegring på 83 procent.

Självklart finns det index även för fina årgångsviner, Liv-ex 100. Det har hittills i år stigit med 46 procent.

Fastigheter har länge varit en bra investering. De senaste tjugo åren har avkastningen varit 14 procent per år på bostäder enligt Svensk Fastighetsindex. Fastighetskapitalförvaltaren Aberdeen uppskattar att svenska fastigheter kommer att ge en totalavkastning på 11,8 procent i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro