ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björn Hedensjö: Därför blir rebeller vinnare på jobbet

Björn Hedensjö · 12 Nov 2017
Uppdaterad 12 Nov 2017
James Dean i den klassiska filmen "Rebel without a cause".

James Dean i den klassiska filmen "Rebel without a cause". Foto: Rex/Warner Bros


Det har visat sig att vi är beredda att säga nästan vilka felaktigheter som helst – så länge tillräckligt många andra gör det, skriver Björn Hedensjö.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är rätt dåliga på att acceptera personer som sticker ut på ­jobbet. Harvardforskaren ­Francesca Gino kunde i en studie konstatera att bara 10 procent av 1000 tillfrågade har jobb där de uppmuntras att gå mot strömmen. Jag har inte sett något som tyder på att Sverige skiljer sig mycket där. Så kallad konformitet är något djupt rotat i den mänskliga naturen.

Hur stark den här driften är har blivit pinsamt tydligt i klassiska psykologiska studier. Det har exempelvis visat sig att vi är beredda att säga nästan vilka felaktigheter som helst – som att det uppenbart kortare strecket A är lika långt som strecket B – så länge tillräckligt många andra gör det.

Samtidigt finns det nu gott om forskning som visar att både individer och företagen där de jobbar har mycket att vinna på att strunta i hur man ”ska” vara. Med högre i tak skapas de kreativa miljöer som krävs för att överleva i en omvärld som snabbt förändras.

Anställda som upplever att de kan vara sina ”autentiska jag” på jobbet är också betydligt mer engagerade och lojala, enligt två brittisk-amerikanska studier. Och de lärare som i en stor studie uppgav att de kunde vara sig själva på jobbet skattades som skickligare yrkespersoner.

Dessutom uppfattas rebeller i chefsställning ofta positivt av sin omgivning. I en studie kunde Gino visa att chefer som struntar i företagets powerpointmall – eller går runt på börsgolvet i munkjacka i stället för kostym – faktiskt bedöms ha högre status än mer fogliga kollegor.

Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro