ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björn Hedensjö: En tävlingsinriktad arbetsplats kan vara en ren katastrof

Björn Hedensjö · 23 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017
Björn Hedensjö menar att rädda människor är mindre kreativa.

Björn Hedensjö menar att rädda människor är mindre kreativa.


Björn Hedensjö om tävlingskultur på arbetsplatser.

klar

Artikellänk är kopierad

Att det är bra om personer i ett elitidrottslag konkurrerar stenhårt om plats i startuppställningen tar många av oss för givet. Men hur funkar det egentligen på jobbet – är det verkligen bra med arbetsplatser som skapar en tävlingskultur där medarbetare mäts mot varandra i allt från bonusprogram till tävlingar om bästa nya produktidén? Tanken på att varje morgon kliva in på jobbet som en adrenalinsstinn hundrameterslöpare kan verka mer stressframkallande än något annat.

Den som letar kan hitta arbetsplatser som kombinerar en utpräglad intern tävlingskultur med goda resultat och snabb tillväxt. Amerikanska Amazon, med noggranna mätningar av anställdas prestationer, är ett sådant exempel. Det finns också en del experiment som tyder på att rivalitet kan ha psykologiska effekter som att öka motivationen – och därmed prestationen.

Men om man fördjupar sig lite i frågan visar det sig faktiskt att en tävlingsinriktad arbetsplats kan vara en ren katastrof. Goda effekter uppstår bara under vissa omständigheter. Dan Cable på London Business School och kollegan Anna Steinhage är två forskare som systematiskt tittat närmare på skillnaden mellan olika typer av tävlingskulturer. Den viktiga slutsatsen, presenterad i Harvard Business Review, är att det helt beror vilken grundläggande känsla tävlingen eller konkurrensen framkallar. Om tävlingen med andra anställda främst skapar en positiv känsla, som spänning, leder det till ökad kreativitet, nytänkande och uppfinningsrikedom. Om tävlingen istället skapar oro blir resultatet det motsatta. Rädda människor är mindre kreativa, och visade sig i den här studien dessutom mer benägna att tumma på etiken för att nå sina mål.

Tipset för att hamna rätt här är att cheferna undviker att göra livet surt för ”förlorarna”. Då kan det visa sig att många trivs som tävlingsmänniskor – och dessutom är bra på att vara det.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro