ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björn Hedensjö: Därför dröjer det innan robotarna tar över arbetsplatserna

Björn Hedensjö · 18 Jan 2018
Uppdaterad 18 Jan 2018
Förtjänar robotarna mer kärlek än vi ger dem?

Förtjänar robotarna mer kärlek än vi ger dem? Foto: IBL


Björn Hedensjö skriver om den mänskliga motviljan mot det automatiserade.

klar

Artikellänk är kopierad

Visst finns det anledning att prata mer om robotisering och automatisering av våra arbetsplatser än vi gör idag. Som jag tidigare skrivit om i den här kolumnen finns redan idag teknik för att ersätta en rejäl del av det vi människor jobbar med – och då handlar det inte bara om de enklaste jobben.

Samtidigt finns en viktig, psykologisk faktor som talar för att det faktiskt kommer att vara svårt för robotar att slå sig in på vissa arbetsplatser. Det handlar om det fenomen forskarna kallar ”algoritmaversion” – en väldokumenterad mänsklig motvilja mot det automatiserade.

I forskning har det till exempel visat sig att vi mycket snabbare tappar förtroendet för en algoritm som gör en felaktig prognos än för en människa som gör samma sak. En sammanställning av studier från University of Pennsylvania visade att försökspersonerna i en rad experiment till och med föredrog en mänsklig prognosmakare som historiskt gjort sämre ifrån sig än en konkurrerande algoritm. Vi är helt enkelt väldigt dåliga på att förlåta algoritmer som vi en gång sett göra fel, medan vi inte alls är lika hårda med människor.

Medan tanken på ett i stora delar mänskligt arbetsliv så klart känns sympatisk, så påpekar forskarna att det så klart är problematiskt när vi inte litar på teknik som är bevisat bättre än oss själva. Med kunskap om detta tankefel har vi i alla fall möjlighet att fatta bättre beslut – ibland kanske robotarna förtjänar mer kärlek än vi ger dem.

pil
Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

Bakgrund: Journalist som sadlat om till psykolog, chef i små och stora organisationer i många år.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro