ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Björn Hedensjö: Våga ta risker för att nå din dröm

Björn Hedensjö · 31 Aug 2017
Uppdaterad 31 Aug 2017
Att komma vidare i en karriär som gått i stå och kanske blivit trist kräver ofta att man tar en risk.

Att komma vidare i en karriär som gått i stå och kanske blivit trist kräver ofta att man tar en risk. Foto: IBL


Björn Hedensjö skriver om att drömmar sällan går i uppfyllelse av sig själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Att komma vidare i en karriär som gått i stå och kanske blivit trist kräver ofta att man tar en risk. Säger upp sig utan att vara säker på nästa steg, startar eget företag eller vågar sig på det där snacket med chefen om befordran som man får ont i magen bara av att tänka på.Samtidigt är de flesta av oss väldigt ovilliga att ta risker. Om du är en av dem är det inget att skämmas för – tvärtom finns knappt något mänskligare.

Det räcker med att titta på forskningen om våra grundkänslor, det vill säga de man hittar hos alla människor, oavsett kultur. Av de nio (ibland säger man sju) grundkänslor vi har är bara två sådana som enkelt kan räknas till kategorin ”positiva”: glädje och nyfikenhet. De övriga känslorna är tydligt negativt laddade; rädsla, skam, sorg, ilska, äckel, förvåning och chock. Att anpassa sig till hot och undvika risk har helt enkelt varit gynnsamma egenskaper hos våra förfäder genom evolutionshistorien, något som format oss till riskundvikare. Vi är trots allt, biologiskt sett, inget annat än grottmänniskor i moderna kläder.

Att vi ofta tror att saker vi företar oss ska gå åt helvete har däremot lite att göra med hur det faktiskt blir i verkligheten. Det finns forskning som visar att sådan ”negativitets-bias” kan slå riktigt fel. Robert Leahy, psykolog och tidigare forskare vid Yale, konstaterade i en studie att runt 85 procent av det undersökningsdeltagarna oroade sig för aldrig inträffade. Det var också så att de svårigheter som trots allt uppstod nästan alltid gick bättre att hantera än folk trott.

Om du är nöjd där du är idag finns kanske skäl att ligga lågt och göra som du alltid gjort. Men om något ska hända behöver du också våga riskera något, eftersom drömmar sällan går i uppfyllelse av sig själva. Så boka det där mötet med chefen nu. Det kan visserligen gå åt skogen – men risken för det är troligen betydligt mindre än du tror.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro