ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björn Söder efter attacken: "Bristande respekt för demokratins högborg"

Åsa Larsson · 15 Dec 2014
Uppdaterad 15 Dec 2014
Björn Söder i talmansstolen.

Björn Söder i talmansstolen. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Rossana Dinamarca (V) vägrade i dag att tilltala Björn Söder (SD) som talman under en riksdagsdebatt. "Du är inte min talman", sa hon när Söder påpekade det. 

Björn Söder tänker ta upp det som inträffade i kammaren med partiernas gruppledare i riksdagen och i ett möte med de andra talmännen.

Han är kritisk mot Rossana Dinamarca, som tidigare väckt uppmärksamhet för att markera mot Sverigedemokraterna. Vid riksdagens öppnande hade hon en t-shirt med texten "SD=rasister".

– Det är inte första gången som vi har problem med vänsterpartister  som inte kan uppföra sig i kammaren, varken när det gäller hur de pratar eller klär sig. Jag tycker att Vänsterpartiet än en gång visar bristen på respekt för demokratin och demokratins högborg.

Björn Söder tycker sig ha sett en försämring i hur man behandlar talmannen.

– Vi har från talmanspresidiet varit väldigt noggranna med det här att alla ska lära sig hur man inleder sitt anförande, att man säger "herr talman" och att man pratar genom talmannen. Vi har märkt att det blivit sämre och tagit ett gemensamt tag kring det.

Söder har blivit hårt kritiserad efter uttalanden han gjort till Dagens nyheter i helgen om att judar och samer inte kan vara svenskar. Själv tycker Björn Söder att han blivit missförstådd, trots att han enligt artikeln fått gå igenom sina uttalanden.

Här kan du se vad Rossana Dinamarca sa i riksdagen och läsa hennes kommenterar kring händelsen.

Vilka regler gäller för talmannen?

Vad är det som gäller då? Finns det några regler för hur en talman ska tilltalas, eller är det bara önskemål och traditioner?

Vare sig Björn Söder, representanter för talmansämbetet eller statsvetare vet på rak arm några lagrum som täcker frågan. Däremot finns det riktlinjer som utfärdas från talmanspresidiet. Men gränserna är flytande och för länge sedan kunde frågorna handla mer om artighet eller hur man exempelvis klär sig i riksdagen.

– När Miljöpartiet kom in i riksdagen så blev det på tapeten. De ville inte klä sig i kostym exempelvis, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Hinnfors kan dock inte påminna sig om en mer brännande tid än den här hösten vad det gäller talmannens roll och status.

Det finns flera vägar att gå för att ta sig ur det uppkomna läget, menar han. En är att partierna i riksdagen sätter sig ner och enas om ett sätt som man beter sig mot talmannen. En annan väg för att göra talmanspositionen mindre politiserad skulle vara att utforma regler som tydliggör att talmännen inte får yttra sig på något politiskt sätt. 

Gränserna är flytande och har förflyttats över tid. Enligt Jonas Hinnfors så sker det vid den här typen av tillfällen.

–  När det bränner till så tänjas gränserna lite grann. Det är upp till talmännen att agera då. Men frågan är hur?

När exempelvis Rossana Dinamarca bar sin t-shirt med "SD=rasister"-texten på i höstas så agerade inte talmännen, lyfter Hinnfors fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro