ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Björns bar – en klassisk bakficka

Carl Reinholdtzon Belfrage · 5 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Renoveringen har gett resultat, skriver Carl Reinholdtzon Belfrage. Kockarna har fått ett större kök och det finns mer plats.
Renoveringen har gett resultat, skriver Carl Reinholdtzon Belfrage. Kockarna har fått ett större kök och det finns mer plats.Foto: Lena Garnold

RECENSION: Björns bar – 3 glober

I slutet av september öppnade nya Björns Bar efter en renovering och ombyggnation. Kockarna har fått ett större kök att laborera i och gästerna lite mer svängrum. Gott så. Alla gamla stammisar kommer dock att känna igen sig i den klassiska bistromiljön.

Jag besöker nya Björns Bar vid tre tillfällen med bland annat mina goda vänner Gustaf Aschan, John Wigelius och Erik Sundfeldt. Men första gången jag sätter min fot där gör jag det ensam. Jag slår mig ner vid baren precis vid det nya köket och skrämmer slag på kocken Rickard Ivarsson.Han blir mitt sällskap för kvällen, kan man säga. Och jag låter honom välja ut ett par rätter samt en tallrik väl utvalda ostar.

Jag börjar med en krabba i jordärtskockakräm. En himmelsk kombination. Och tillagad med utmärkta råvaror. Jag vet inte vem som kommit på rätten – jag gissar att hela Kock&Vin/Familjen/Spisa/Björns Bar-gänget samarbetar mycket och byter idéer med varandra – men den personen borde få ett litet diplom av ägaren Björn Persson.

Andra rätten är ägg bakat i tomatsås med blodkorv och persiljedressing. Också en spännande och rolig rätt. Båda är i mellanstorlek och blir tillsammans en perfekt måltid, som också ger plats för lite ost. Och ostarna är av bästa märke och urval. Be bara Rickard eller någon av hans kollegor att plocka ut ett par och du kommer att få en fin resa. Sammantaget har köket verkligen lyfts ett par snäpp sedan mitt senaste besök. Renoveringen har gett resultat.

När jag kommer tillbaka senare på småtimmarna med John och Erik tar vi in ostron, vin och lite chark. Det har hunnit fyllas på med lite mer gäster och stämningen är som alltid avslappnad och härlig. Som ett nav för stans festdjur fungerar Björns Bar utmärkt och är för det flesta ett naturligt stopp under en utekväll.

Men Björns Bar skryter gärna också om sitt vinutbud, ett ”både klassiskt och modernt sortiment med spännande druvor och ovanliga smaker”, men här tycker jag mig finna den svagaste punkten på Björns Bar. Jag hittar sällan något spännande eller ovanligt att dricka.

Björns Bar kan konkurrera matmässigt med många hippa syltor i Köpenhamn (Relae och Manfreds) eller Paris (Bones och Chateaubriand), men på vinsidan måste man även erbjuda vin nature – naturliga viner utan svavel eller tillsatser.

Man kan tycka vad man vill om dessa eleganta och rena diamanter, men en vinbar utan dessa är ingen vinbar. Naturliga viner, den totala motsatsen till massproducerat tillsatsvin, är nämligen framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro