ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bjud in till killmiddag – och prata om sex, våld och kärlek

metro · 3 Jul 2016
Uppdaterad 3 Jul 2016
Ida Östensson är grundare av Make Equal, initiativtagare till Fatta och ambassadör för kampanjen #SheforHe.

Ida Östensson är grundare av Make Equal, initiativtagare till Fatta och ambassadör för kampanjen #SheforHe. Foto: Kristina Wicksell/TT


Varje dygn sker ungefär 100 våldtäkter, enligt Brås uppskattning. Jag önskar att män bjuder hem till killmiddag och pratar om närhet, normer, grupptryck, sex, vänskap, våld och kärlek – på ett självrannsakande sätt, skriver Ida Östensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Under Bråvallafestivalen anmäldes fem våldtäkter och ett femtontal sexuella ofredanden. Samtidigt skedde enligt Brås uppskattning 295 våldtäkter på andra ställen under samma tidsperiod, de flesta utsatta av någon de känner.

Många, främst tjejer, blir upprörda och skriver ut sin frustration på sociala medier. Det engagemang som våldtäkterna på festivaler väcker önskar jag mig också av media, polis och folk i mitt flöde varje dag. Ett engagemang kring alla de 100 våldtäkter som sker varje dygn. För den som utsätts är det lika fruktansvärt var och när våldtäkten än sker.

►LÄS MER: Debatt: Tio nej och ett okej är inte samtycke

Jag önskar mig en rörelse där polisen istället delar ut armband till männen där det står #tafsningärettbrott, #varsnäll, #pratameddinavänner eller varför inte #gåinteensam. Jag önskar samtidigt att polisen går ut och talar till män, ber dem hålla koll på sina killkompisar, vara aktiva åskådare, bryta in och bygga självrespekt för att på så sätt kunna respektera andra.

Jag önskar att media slutar fråga tjejerna på festivaler saker som "är ni rädda nu?!” och istället frågar killarna varför de tror att detta händer och hur de kan bidra till att få stopp på detta. Jag önskar att vi som jobbar med att förändra detta hade finansiering att göra det så storskaligt som det behövs.

Jag önskar att män bjuder hem tre-fem vänner på en middag och pratar om närhet, normer, grupptryck, sex, vänskap, våld och kärlek – på ett självrannsakande sätt. Så här skulle en inbjudan kunna se ut:

“Killkompisar! Vi känner alla till problemen med det sexuella våldet. Vi vet att det nästan uteslutande är män som ligger bakom det. Vi vet att 70 procent av alla som tar sitt liv är män och att män sällan söker hjälp för varken sina psykiska eller fysiska problem. Vi vet att 67 procent av alla hemlösa är män och att det främst är män som hamnar i missbruk. Vi vet att 87 procent av all misshandel begås av män och att 60 procent av de som utsätts också är män.

Vi vet att var femte man saknar en nära vän och att vi jobbar så mycket att vi inte umgås så mycket vi önskar med våra barn. Statistiken finns tillgänglig och kvinnor har jobbat länge för att befria sig från all skit som könsnormerna ställt till med. Ska vi inte ses på en middag eller fika och prata om hur vi kan bryta oss loss? Även om vi inte känner igen oss i siffrorna eller beskrivningen ovan så kanske vi kan engagera oss ändå? För framtiden? För andra? För en annan tråkig sak är ju att det som drabbar oss drabbar i förlängningen även kvinnor, ickebinära och barn. Vilka är på! När ska vi ses? Med hoppfulla hälsningar.”

►LÄS MER: Debatt: Alla förstår inte att de våldtagit någon

En liten sak för dig. En stor sak för MÄNskligheten. Jag håller tummarna för att jag under hashtagen #killmiddag får se massor av bilder på era middagar framöver som kan inspirera andra. Ha en fin sommar och ta hand om varandra.

Ida Östensson

Grundare Make Equal, initiativtagare Fatta och ambassadör för kampanjen #SheforHe

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro