ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bläck lika dyrt som knark

TT · 16 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Priserna på Paris Hiltons damparfym Heiress, den svarta gotländska Bourgognetryffeln eller systemets dyraste årgångschampagne kan chocka nästan vem som helst.Computer Sweden har dock kartlagt något som visar sig vara ännu kostbarare, nämligen vanligt bläck till datorskrivare. En liter går på 15 000- 20 000 kronor, vilket bara överträffas av illegala substanser som exempelvis brunt turkiskt heroin där gatupriset uppges vara hisnande 120 000 kronor.

Att bläcket är så dyrt förklaras med skyhöga utvecklingskostnader, i snitt krävs 50 000 forskartimmar för att få fram en ny variant. Det handlar inte om kärnfysik men snudd på, enligt Anders Hannola, som ansvarar för bläck och skrivare på HP i Sverige.Tidningen skriver att tillverkarna ogärna talar om literpriset. Mer talföra är de i fråga om hur många tusen utskrifter en bläckpatron räcker till.Priserna kan dock komma att rasa. Bläckmarknadens giganter utmanas nu av uppstickare som exempelvis svenska Inkclub.com med affärsidén att sälja icke-originalpatroner till kraftigt reducerade priser. Dessutom planerar kamerajätten Kodak att lansera ett nyutvecklat bläck som ska säljas hälften så dyrt som konkurrenternas produkter, berättar Computer Sweden.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro