ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blake fråntogs medborgarskap – får nu skadestånd

Linnea Holgersson · 23 Apr 2014
Uppdaterad 23 Apr 2014

När Blake Pettersson var 17 år fråntogs hans svenska medborgarskap. På onsdagen, 12 år senare, slog Högsta Domstolen fast att staten är skyldig honom ett skadestånd på 100 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Blake Pettersson krävde 150 000 kronor i skadestånd från staten, som motsatte sig hans krav. Men under onsdagen förlorade staten i Högsta Domstolen och blev i stället skyldig Pettersson 100 000 kronor.
Blake Pettersson krävde 150 000 kronor i skadestånd från staten, som motsatte sig hans krav. Men under onsdagen förlorade staten i Högsta Domstolen och blev i stället skyldig Pettersson 100 000 kronor.Foto: Urban Brådhe

Högsta Domstolen beslutade under onsdagen att Blake Pettersson, 29 år, ska få skadestånd för att han mot sin vilja fråntogs sitt svenska medborgarskap, detta skriver Dagens Nyheter.

Blake Pettersson avstår från att kommentera, men hans ombud, och chef för Centrum för rättvisa, Clarence Crafoord, säger att Blake är jätteglad över beskedet.

– Det har varit en rätt lång resa för Blake och det här är en stor lättnad och han är väldigt glad över att ha fått rätt tillslut.

Metro har tidigare skrivit om Blake Pettersson som i fyra och ett halvt år drev ett fall mot svenska staten för att få sitt medborgarskap tillbaka. Skattemyndigheten valde år 2000 att registrera honom som britt efter att det kom fram att hans brittiska mammas make som var svensk, inte var hans biologiska pappa. Blake Pettersson var då 17 år och kunde som icke-svensk inte göra lumpen, inte få studiemedel eller senare inte rösta i riksdagsvalet.

Efter fyra och ett halvt år fick han tillbaka sitt svenska medborgarskap, då Regeringsrätten ansåg att ”eftersom regeringsformens bestämmelser i princip utesluter att någon mot sin vilja fråntas sitt svenska medborgarskap”, drev han ett viktigt skadeståndsmål mot staten.

–  Jag fick tillbaka mitt medborgarskap men detta hade ju inneburit en enorm kränkning för mig under alla dessa år. Någon ursäkt har jag aldrig fått, säger Blake tidigare till Metro.

Clarence Crafoord tror att domen kommer vara viktig i framtiden.

– Justitiekanslern, tingsrätt och hovrätt vägrade att ge honom skadestånd för att det inte fanns något likande fall. Men den här domen kommer vara direkt vägvisande så folk kan få upprättelse i framtiden när grundlagen har blivit kränkt.

Blake Pettersson krävde 150 000 kronor i skadestånd från staten, som motsatte sig hans krav. Men under onsdagen förlorade staten i Högsta Domstolen och blev i stället skyldig Pettersson 100 000 kronor.

– Summan får betraktas med svenska mått mätt som ett bra skadestånd, så det är inget som grämer oss att det inte blev summan vi yrkade. Nu har Blake fått en rejäl markering att det som hände var fel, säger Clarence Crafoord.

LÄS MER
Var svensk i 17 år – då tog staten hans medborgarskap
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro