ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blandade budskap och nya spår

Jack Werner · 3 Okt 2013
Uppdaterad 30 Dec 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I morse vaknade jag för andra dagen i rad till en mängd reaktioner på historien om Veronika. Två av dem stack ut.

Den första var en kommentar på förra inlägget i den här bloggen. “Hon har rätt till anonymitet som alla andra, förstår inte ens hur du hittar något nyhetsvärde i detta,” skrev kommentatorn Terrence, avslöjade att han själv använde fejkade profiler och bad mig sedan förklara “vad problemet är” med det.

Den andra var ett Facebookmeddelande från Tiffany Olson, kvinnan vars bilder stals av Veronika. “Jack,” skrev hon “Min inkorg är fylld till bredden av mängder av meddelanden från svenskar som läst artikeln, det här är så galet!”

Jag tycker detta ganska fint illustrerar artikelns resa bland olika läsargrupper. Vissa förstår inte alls attraktionen, undrar vad det här är för “nyhet”, tycker jag borde söka ett annat jobb. Andra fascineras av historien så till den grad att de fördjupar sig, börjar leta efter egna spår och hör av sig direkt till den drabbade med sina frågor. För mig är båda dessa inställningar inte bara helt okej, utan helt naturliga. Alla måste inte bry sig. Jag är bara glad att några gör det.

Det har börjat röra sig hos The Guardian. Artikeln där TheIneffableSwede, Veronikas signatur, introduceras till läsarna har raderats och istället står det nu att en “utredning pågår”. Ansvarig för avdelningen där den publicerats är Charles Arthur, men han vill inte prata med mig. I ett mail skriver han “Kontakta pressavdelningen”. När jag svarar att det är precis det jag fruktlöst försökt göra skickar han tillbaka ett mail med en länk till deras pressavdelning. Jag fattar vinken.

Veronika har nu tagit bort sitt Facebook-, Youtube- och Google Plus-konto, vilket gör att de platser där hon fram tills i förrgår hade störst närvaro nu är helt borta.

Min artikel har nått Second Life, och i en diskussionstråd bland några av dess användare minns de som hann träffa henne Veronika. “Hon kommenterade mycket på min blogg,” berättar en användare och konstaterar att hon brukade vara ohyfsad. Jag har hoppat in i tråden och hoppas få kontakt med dem. Framöver är nästa steg att hjälpa Tiffany kontakta MTV-serien Catfish med storyn. Hon har dessutom funderat på att gå till polisen. “För att beskydda min identitet”, säger hon.

När det kommer till spår finns det ett nytt intressant som jag jobbar efter. En läsare har kontaktat mig och påstått sig ha haft kontakt med Veronika. Han har uppgifter som gör påståendet trovärdigt, vilket gör det särskilt intressant att han dessutom snubblat på ett helt nytt namn i anslutning till henne. Jag hade inte stött på det innan jag fick detta meddelande, och kommer fokusera på att leta efter den namngivna personen ett tag nu. Däremot väntar jag med att lämna ut namnet tills jag själv kontrollerat om det finns någon sanning i påståendet om hans inblandning.

P.S. Det är roligt att se att artikeln om Veronika uppmärksammas! Bland annat har Aftonbladet, P1 Morgon, Resumé och Resumé, The Local, och norska NRK skrivit om den (redigering 4 oktober: nu även Södermanlands nyheter). Har din läslust för mystiska fejkhistorier på nätet tänts? Vill du ha mer? Det finns – läs till exempel historien om den amerikansk-fotbollsspelaren Manti Teo’os falska flickvän, den sorgliga och fejkade berättelsen om 19-åriga Kaycee Nichole Swenson som dog av leukemi eller Gawkers monstruösa kartläggning av porrpostaren Violentacrez. Utmärkta texter alla tre.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro