ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blåögda och mörka stenåldersjägare

metro · 26 Jan 2014
Uppdaterad 26 Jan 2014
Stenålderns människor i Europa var sannolikt mörkhyade, men samtidigt  blå ögda.

Stenålderns människor i Europa var sannolikt mörkhyade, men samtidigt  blå ögda. Foto: CSIC/TT


Blåögda, men mörkhyade. Så tycks de ursprungliga jägarna och samlarna i Europa ha sett ut. De liknade inte riktigt några av nutidens människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Skelettet av en jägare som dog för 7 000 år sedan i norra Spanien. Hans dna har gett oss en ny bild av dåtidens människor.
Skelettet av en jägare som dog för 7 000 år sedan i norra Spanien. Hans dna har gett oss en ny bild av dåtidens människor.Foto: J. M. Vidal Encina/TT

Slutsatsen grundar sig på en fullständig kartläggning av arvsmassan hos en stenåldersjägare som levde i norra Spanien för cirka 7 000 år sedan. Mannens skelett, som återfanns i en grotta, är mycket välbevarat.

Forskarnas analys, som redovisas i den vetenskapliga tidskriften Nature, bjuder både på sådant som är förväntat och på överraskningar.

Till det förväntade hör att mannen av allt att döma var laktosintolerant och dessutom bör ha haft svårigheter att hantera föda rik på stärkelse.

Detta är logiskt. Laktos- och stärkelsetolerans var anpassningar som uppstod i samband med jordbrukets uppkomst — och för 7 000 år sedan fanns inga jordbrukare i Europa. Alla var fortfarande jägare och samlare och härstammade från de istidsjägare som invandrade i Europa för 40 000 år sedan.

Mer förvånande är att mannen av allt att döma hade mycket mörk hy — men samtidigt var blåögd. Genvarianterna som styr hudfärgen var av afrikansk typ medan ögongenerna mest liknade de varianter som i dag är vanligast i norra Europa.

Forskarnas tolkning är att övergången till den ljusa hudfärg som i dag är dominant i större delen av Europa ännu inte ägt rum. Däremot hade förändringar av ögonfärgen redan ägt rum.

Analysen visar också att de moderna människogrupper som har störst genetiska likheter med stenåldersjägarna i Spanien är de nutida befolkningarna i Sverige och Finland. Det finns även likheter med arvsmassan hos vissa stenåldersjägare i Sibirien.

Slutsatsen blir att det under äldre tid fanns starkt släktskap mellan människorna i en stor region som sträckte sig från centrala Asien till sydvästra Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro