ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blås och se om du är lungsjuk

· 3 Okt 2014
Uppdaterad 3 Okt 2014
BILDTEXT: Johan Selin, 27, från Värmdö får instruktioner av sjuksköterskan Marianne Edwards från Liljeholmens vårdcentral om hur han ska blåsa för att testa lungorna. 

BILDTEXT: Johan Selin, 27, från Värmdö får instruktioner av sjuksköterskan Marianne Edwards från Liljeholmens vårdcentral om hur han ska blåsa för att testa lungorna.  Foto: Gustav Hugosson


Under hela fredagen kan man testa sin lungkapacitet på centralstationen i Stockholm. Syftet är att upptäcka astma och KOL.

klar

Artikellänk är kopierad

27-åriga Johan Selin står i kö för att testa sin lungkapacitet på Spirometridagarna på centralstationen i Stockholm. Han är inte speciellt orolig men tyckte att han kunde passa på när han ändå precis varit och vaccinerat sig i närheten. - Det är alltid bra att kolla upp sig, säger han.

En spirometer används för att se tecken på astma eller ännu värre, KOL. KOL står för kroniskt obstruktiv lungsjukdom och innebär att luftvägarna retas och drar ihop sig så att det blir trångt och slemmigt och allt svårare att andas, tills det till slut inte går alls. - Det liknar astma, faktiskt så är riktigt svår astma svår att skilja från KOL, säger Anita Sydbom, läkare och forskare i astma och allergi som också är på plats. - Astmatiska sjukdomar har ökat otroligt mycket överallt. I utvecklingsländer sitter kvinnorna ofta i rök vid öppen eld. Det är inte heller bra med asfaltsdamm, men framför allt ska man sluta röka, det har bättre effekt än någon medicin.

I två dagar visar Karolinska Institutet upp sig och försöker fånga upp förbipasserande som kanske inte ens känner till att det finns ett test att göra. Det ställs inga diagnoser på plats även om man skulle få besked om nedsatt lungkapacitet vid screeningen, men däremot finns det läkare att tala med om nästa steg, och man får ett brev med sig att visa upp på sin vårdcentral. Johan Selin slipper dock detta, hans mätning är klar och det är inga fel på lungorna, tvärtom ligger hans värde över medel.

Spirometridagen pågår mellan 8 och 18 i dag fredag på centralen och är gratis. Om man inte hinner dit men ändå är orolig bör man vända sig till sin vårdcentral.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro