ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blev felaktigt uthängd som barnvåldtäktsman

Daniel Olsson · 16 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En ung göteborgare hängdes felaktigt ut som barnvåldtäktsman på gängledaren Denho Acars hemsida som offentliggör namn, adresser och personnummer på dömda våldtäktsmän och pedofiler.- Det är mänskligt att fela, säger gängledaren till Metro.Det var natten till fredagen som hemsidan lade upp en artikel om att mannen skulle ha varit dömd för upprepade våldtäkter på en nära släkting. Hemsidan hänvisade också till två artiklar där händelsen beskrivs med gärningsmannen anonymiserad.Men mannen som fick sina uppgifter utlagda var en annan än den som artiklarna handlade om.- Man känner sig kränkt och orättvist behandlad över att bli anklagad för sådana saker, säger den felaktigt utpekade göteborgaren till Metro.När Metro ringer upp Denho Acar i Turkiet tror han först inte på oss. Men drygt tio minuter senare tas artikeln ned från hemsidan. När Metro ringer upp på nytt får vi beskedet att man valt att ta ned artikeln till dess man dubbelkollat alla uppgifter. Enligt Denho Acar hade de fått mejl till hemsidan från flera olika personer som påstod att göteborgaren och mannen som beskrevs i domstolsreferaten var samma personer.

Men man hade uppenbarligen inte dubbelkollat uppgifterna. Den verkliga gärningsmannen är flera år yngre än den utpekade.-  Det är mänskligt att fela och det är beklagligt om det är så som du säger, förklarar Acar. Men är inte detta ett exempel på att det är ett vanskligt projekt att driva en sådan här sida?- Det kan bli fel med allting, journalister kan också ha fel. Det vet du själv också det kan bli förväxling och så.Men här hänger ni ut personer med personnummer och adress och det är så grova anklagelser som barnvåldtäkt. Det blir ju väldigt känsligt.- Ja, men nu vet vi inte om det är som du säger.Men vad gör ni nu? Ni har tagit ned artikeln?- Tills vidare har vi tagit ned den och kollar och dubbelcheckar allting.Vad gör ni när detta visar sig för er att det är fel person?- Då har vi tagit bort den.Jag såg att 600 personer har varit inne och kollat på den här artikeln och tror att han är barnvåldsäktsman.- Jag tycker att det är konstigt att inte han eller någon annan i hans närhet inte hört av sig och reagerat.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro