ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blev kär "för snabbt" – nu utvisas han

Erik Paulsson Rönnbäck · 24 Nov 2014
Uppdaterad 24 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är ingen bra situation för homosexuella i Uganda, det är därför jag är här, säger Kalule.
– Det är ingen bra situation för homosexuella i Uganda, det är därför jag är här, säger Kalule.Foto: Bertil Ericson/TT

Kalule är homosexuell och flydde från hemlandet Uganda som dömer hbtq-personer till fängelse. Men de svenska myndigheterna tror inte på hans berättelse. Nu ska han utvisas.

Varje dag börjar med att homosexuelle Kalule, 37, frågar sig om det kommer att bli hans sista i Sverige innan Migrationsverket verkställer utvisningen till Uganda. 

– Man tror inte på killen och det tycker jag är mycket märkligt. Han har lämnat som jag bedömer det tro­värdiga uppgifter både om sin sexuella läggning och de problem han har haft i sitt hemland, säger RFSL:s flyktinghandläggare Stig-Åke Petersson som förgäves har försökt hjälpa Kalule att stanna.

För fyra år sedan – i början av juli 2010 – promenerade Kalule genom passkontrollen på Arlanda flygplats, anmälde sig som asylsökande och intervjuades av Migrationsverkets handläggare. Han började med att berätta att han vägrade att acceptera sin homosexualitet under de första 30 åren av sitt liv och att han innan dess försökte bli kär i kvinnor.

–  Men det kändes inte rätt i hjärtat, så jag var tvungen att ge upp.

När han förälskade sig i  en man i huvudstaden Kam­pala bestämde han sig för att inleda en relation efter bara några dagar. I samma veva blev Kalule arbetslös och tvingades återvända till föräldrarna i  hembyn. Pojk­vännen följde med och de flyttade in i en hydda som låg avsides på f­amiljens mark.

– Jag sa att det var en vän, men det var svårt att dölja att jag älskade honom.

En natt när paret låg i  sängen blev de påkomna – och därefter omringades huset av en uppretad folkmassa som diskuterade om de skulle vända sig till polisen eller bränna honom levande. Pojkvännen greps när han försökte fly genom skogen. Kalule berättade att han lyckades springa från platsen, ta en motorcykeltaxi till en vän i en grannby och gömma sig där i två år innan han kunde resa till Sverige.

Men Migrationsverkets handläggare konstaterade att Kalules berättelse inte är trovärdig, bland annat för att han kunde bli så snabbt förälskad i sin pojkvän, att de flyttade från Kampala med en liberalare syn på hbtq-personer än på lands­bygden, och att han inte kan visa upp ett hyreskontrakt eller fotografier från vännen som han gömde sig hos.

Enligt Migrationsverket blir berättelsen ännu mindre trovärdig av att Kalule tidigare haft relationer med kvinnor i Uganda och att han dejtade en homosexuell man i Norrköping som inte ville berätta sitt riktiga namn – Kalule säger att mannen inte var öppen med sin läggning. 

”Det förefaller även märkligt att ni enligt dig ­inte kan träffas öppet i Sverige”, skriver handläggaren i  beslutet. Och fotografier från Pridefestivalen 2013 i  Stockholm där han har en regnbågs­flagga runt halsen är inte tillräckligt tydliga. 

Migrationsdomstolarna håller med – Kalule får inte stanna.

"Inte tillräckligt trovärdig"

Migrationsverket hänvisar frågan om utvisningen av K­alule till Ulf Holgersson, tf enhetschef på asylprövningsenheten i Gävle. Han förklarar att det inte är trovärdigt att K­alule är homosexuell.

– Utsagan är inte tillräckligt trovärdig, det faller på att han inte tillhör den gruppen.

Hur bedömer ni om en ­person gör det?

– Den frågan är inte jag rätt person att svara på, allt jag kan säga är att vi har stärkt kompetensen i sådana här frågor.

RFSL anser att Migrationsverket och domstolarna saknar hbtq-kompetens och att de utgår från hur en h­omosexuell man i Sverige skulle bete sig i en liknande situation.

– Det är den bristande insikten i att man faktiskt kan bete sig på ett annorlunda sätt, det är den som saknas i det här ärendet, säger RFSL:s flyktinghandläggare Stig-Åke Pet­ersson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro