ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blev skjuten med armborst: "Har ont när hon skrattar"

Gustaf Eriksson · 10 Dec 2012
Uppdaterad 11 Dec 2012
Kvinnan sköts med armborst: "Har ont när hon skrattar"   Gengis van Gool besökte Lelde Feldmane i går.

Kvinnan sköts med armborst: "Har ont när hon skrattar" Gengis van Gool besökte Lelde Feldmane i går. Foto: Robert Bronett


Gengis van Gool avlossade sitt armborst mot vad han trodde var en piltavla. I stället träffade han Lelde Feldmane i magen. – Hon kan inte förklara vad som gick fel, säger cirkusdirektören Robert Bronett.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har bara gått ett dygn sedan cirkusartisten Lelde Feldmane träffades av en pil från ett armborst, som gick drygt en centimeter in i hennes mage. Trots det är hon redan tillbaka på cirkusområdet.  – Hon mår bra både fysiskt och psykiskt. Men hon har ont när hon skrattar. Lelde håller på att träna nu, på torsdag ska hon uppträda igen, säger cirkusdirektören Robert Bronett. – Vi håller på att gå igenom hur det kunde hända, det som inte ska kunna hända, fortsätter han. 

Det som inte ska kunna inträffa skedde mitt under Cirkus Scotts föreställning på Gärdet i Stockholm på söndagen. 2 000 personer satt i publiken och såg Gengis van Gool avlossa sitt armborst. 

Tricket går ut på att Lelde Feldmane står bakom en fondvägg. Sedan släcks ljuset och Lelde flyttar på sig och sätter en piltavla bakom väggen, utan att publiken ser vad som händer. På Leldes tecken ska Gengis skjuta sin pil i piltavlan.

Men i går gick något fullständigt fel. Lelde flyttade inte på sig utan träffades i magen. Hon vek sig av smärtan och gick av scenen. Ambulans kom till platsen och förde Lelde till sjukhus. 

– Det blev en ytlig skada. Vi använder säkerhetspilar och bågen är löst spänd. Vi håller på med underhållning, inte gladiatorspel, säger Robert Bronett.

På söndagskvällen besökte han tillsammans med skytten Gengis sjukhuset.  – Vi hade med oss sushi och champagne och firade att det gick så bra som det gick. Gengis var helt knäckt innan han fick reda på att det hade gått bra.

Lelde Feldmane har ännu inte kunnat förklara varför hon stod kvar.  – Det var den mänskliga faktorn. Hon fick hjärnsläpp. Hon kan inte förstå varför hon gav tecknet och inte flyttade på sig, säger Robert Bronett. Enligt Bronett är olyckor som denna mycket ovanliga. – Jag har hållit på med detta i 47 år, och under den tiden har kanske 3-4 allvarligare olyckor inträffat. Det är oerhört sällsynt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro