ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bli anställd eller inte – din hobby kan avgöra

Anita Andersson-Stenfors · 23 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Grafik: Helena Shuttrick


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Per-Ola Andersson

Dina fritidsintressen kan bli det där lilla extra som avgör om du och arbetsgivaren får en särskild kontakt under platsintervjun.

För isklättraren Marcuz Lindgren blev fritidsintresset en riktig isbrytare till arbetsgivaren Cybercom Group. Bland annat för att vd Patrik Boman också är en hängiven klättrare.Cybercom Group tycker att det är bra att medarbetarna har en balans mellan arbete och fritid. Friskvård och hälsovård är viktigt. Det jobbar företaget aktivt med genom att sponsra aktiviteter, hålla föredrag om hälsa och att ha flextid på jobbet.– Ett aktivt arbete med hälsofrämjande aktiviteter ger oss som bolag mindre antal sjukdagar och piggare medarbetare, säger personalchefen Catrin Dammert.I konsultbranschen är tiden mycket viktig. Men ändå ger Cybercom Group konsulten Marcuz Lindgren generöst med tjänstledigt för hans elitträning i is-klättring.– Jag har jättebra backning. Företaget tycker att det är bra att jag klättrar.Marcuz Lindgren berättar att han är bäste svensk i den udda sporten isklättring. Och att han jobbar heltid och tränar halvtid.– Jag skulle kanske vilja hinna klättra lite mer, men jag vill jobba också. Mitt jobb är kul och intressant! Som person är jag väldigt drivande och högpresterande, det är lika i både jobbet och min idrott. Genom mitt idrottande på elitnivå har jag tränats i krissituationer, gruppdynamik och att ha målsättningar både individuellt och i grupp. Den kompetensen märks ju också i mitt arbete.

Marcuz Lindgren anser inte att kunderna blir lidande för att han är på träning och internationella tävlingar. Han jobbar stenhårt när han jobbar och ledigheterna är planerade i samråd med kunden och företaget.– Jag tycker att man i ett cv ska, förutom sin erfarenhet och kompetens, lyfta fram sina fritidsintressen. En person som har en aktiv fritid har oftast en bra balans i livet. Vi behöver alla möjligheten att ha fritid och få intryck från flera miljöer och inte bara arbetet. Min personliga erfarenhet är att de medarbetare som har fritidsintressen och tänker på sin hälsa sällan är borta från sitt arbete och mår bättre. Sportaktiviteter är bra för att man får bättre kondition, men naturligtvis kan även andra fritidsintressen vara bra för att skapa en balans, säger Catrin Dammert.

Det här säger dina intressen om dig:

Filmintresserad Tillbringar relativt mer tid hemma än ute i svängen.• Matlagning Ofta ganska so­cial aktivitet.• Sitta i styrelser Visar engagemang och vilja att påverka sin omgivning.• Träning Lägger tid på sin hälsa och har en vilja att må bra, vissa ser det som ett sätt att få utlopp för en känsla som de kanske inte kan visa på jobbet.

Dataspel Tillbringar relativt mer tid hemma framför datorn, kanske i stället för annan fysisk aktivitet, absolut inte givet att man är datorintresserad.• Familjen Visar att man har familj och att den är en viktig del i ens liv.• Resor Lägger mycket tid och resurser på sitt intresse.

Sammanställt av Anki Snis och Karolin de Belder, rekryteringskonsulter på Elan IT.

klar

Artikellänk är kopierad

Anita Andersson-Stenfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro