ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bli av med myggen – här är huskurerna som faktiskt funkar

Linnea Carlén · 2 Jul 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Myggnät är ett bra sätt att hålla myggen borta, enligt myggexperten.

Myggnät är ett bra sätt att hålla myggen borta, enligt myggexperten. Foto: TT


De är mångas största sommarplåga. Men hur skyddar man sig bäst? Och hur bra funkar hemmagjorda kurer, doftljus och myggmedel egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns en rad olika knep, myggfällor och hemmagjorda medel för att hålla de blodsugande flygfäna borta. Metro har samlat några av de vanligaste tipsen på nätet och rådfrågat myggexperten Jan Lundström, forskaren och bekämpningsledare för biologisk myggkontroll vid Uppsala universitet, om vad som gäller när man vill hålla stickmyggen borta.

1. Nejlikor i lime

Att sticka ett tiotal nejlikor i en uppskuren lime och sedan lägga på ett fat utomhus uppges göra en kvitt myggen. Men hemmafällan har troligtivs ingen större effekt.

– Det jag har hört av människor som provat det är att det luktar lite julefröjd, men de verkade inte tycka att myggen hade något emot det. Är det stora mängder ser jag inte att det är något som skulle hjälpa särskilt mycket, säger Lundström.

2. Myggnät

Många gånger känns det som att myggnät inte är till någon som helst nytta, minsta lilla glipa eller hål och de letar sig in. Men faktum är att det  är ett väldigt bra sätt att hålla myggen borta. Felet de flesta gör är att de inte sluter nätet helt tätt, vilket i ärlighetens namn inte är det lättaste.

3. Vitlöksolja

Sönderpressade vitlöksklyftor blandat med matolja beskrivs som ett kemikaliefritt myggmedel, men Jan Lundström ger inte mycket för hemmagjorda grejer man smörjer på huden. Han säger att lök, och särskilt vitlöksolja, varit på tapeten som avskräckande mot stickmyggor men att det ibland fungerar och andra gånger inte.

Det beror också på vilken myggart det rör sig om.

– Är det de enormt jobbiga översvämmningsmyggorna så kommer de bara skratta åt dig om du marinerar kroppen med diverse grejer, medan de små kanske skulle tycka att du luktar illa.

4. App med ultraljud

Det finns flera gratis- och betalappar som uppges mota bort mygg med hjälp av ultraljud, men dess effekt har ifrågasatts. Då vi har 49 arter av stickmyggor i Sverige som därtill fungerar helt olika, är det även svårt att säga att ett ljud kan mota bort alla mygg.

5. Myggljus

Ljus med citronella, en olja utvunnen ur citrongräs eller cymbopogon, är ett välkänt och billigt sätt att hålla de stickande flygfäna på avstånd. Detta då ljusen avger en doft som avskräcker myggen.

– Den är inte lika bra som DEET (ett vanligt ämne i dagens insektsmedel, reds amn) men det är en hyffsat bra repelent, säger Jan Lundström.

6. Myggfångare av plastflaska

Ett annat förekommande tips på hemmagjord myggfälla är att såga av en tvåliters petflaska uppifrån och sedan fylla den med en blandning av farinsocker, jäst och varmt vatten. Den sötslisktiga doften uppges attrahera myggen och göra att flugan tar sig in i flaskan – och fastnar.

– Ja, du kanske lyckas fånga en mygga i det här, men frågan är om duvill fånga en mygga eller om du vill ta bort så mycket mygg så att du märker en skillnad själv.

pil
Myggexpertens bästa råd för att undvika myggbett

Jan Lundström ger inte särskilt mycket för hemmagjorda kurer, även om de kanske kan hjälpa ibland. Enligt honom finns det en repellent fortfarande är det i särklass bästa. Det är DEET, ett vanligt ämne i dagens insektsmedel, vilket togs fram av den amerikanska armén på 1940-talet.

– När du köper det ska du titta så att det innehåller ungefär 20 procent DEET, då det är en bra balans mellan att ha en avskräckande effekt och inte vara så giftigt för människor, säger han.

Man ska då smörja in det på ansikte, hals och händer och inte exponera hela kroppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro