ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bli gladare och tackla stress bättre – ta en promenad på lunchen

Emma Björkman · 28 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015

Foto: Alamy / All Over Press


Att det är hälsosamt att ta en promenad är känt sedan länge. Men nu visar en ny studie att en kort promenad på lunchen har positiva effekter på resten av jobbdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare har undersökt hur en halvtimmes lång promenad på lunchen påverkar humöret under resten av arbetsdagen. En grupp frivilliga personer deltog i testet som gick ut på att de tre gånger i veckan tog en promenad på 30 minuter på sin lunchrast. Personerna fick varsin special-app installerad på sina telefoner där de två gånger under dagen fick svara på frågor om hur de mådde.

Forskarna på engelska University of Birmingham, som står bakom studien, upptäckte stora skillnader hos testpersonernas svar de dagar som de tagit en lunchpromenad.

Efter lunchpromenaderna svarade deltagarna att de kände sig mer entusiastiska, mer avslappande och var bättre på att hantera stress jämfört med de dagar då de inte rört på sig.

Studien har publicerats i Scandinavian journal of medicine and science in sports.

Även om forskarna inte mätte huruvida testpersonerna blev mer produktiva på jobbet efter sin promenad säger Cecilie Thøgersen-Ntoumani på University of Birmingham att mycket pekar på det.

– Det finns ganska starka forskningsbevis som visar att känslor av positivitet och entusiasm på jobbet är viktigt för produktiviteten. Så vi förväntar oss att personer som gick på lunchrasten borde bli mer produktiva, säger hon, skriver New York Times.

Testpersonernas mående förbättrades oavsett i vilket tempo de gick. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro