ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bli inte gravid i Brasilien

· 24 Dec 2015
Uppdaterad 24 Dec 2015
Zikaviruset har kopplats samman med mikrocefali.

Zikaviruset har kopplats samman med mikrocefali. Foto: Alamy


Brasilianska myndigheter ger ett ovanligt råd till den bebissugna: Bli inte gravid – ditt barn kan få hjärnskador.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett virus sprids via myggor härjar i Brasilien, vilket gett upphov till varningen från landets hälsoskyddsmyndigheter, skriver CNN.

– Det är ett högst personligt beslut, men i denna tid av osäkerhet skulle vi rekommendera familjer som kan skjuta upp sina graviditeter att göra det, säger Angela Rocha, barläkare vid Oswaldo Cruz Hospital i en av Brasiliens värst drabbade stater, till CNN. 

Brasilianska forskare har kopplat ett myggburet virus som kallas zikavirus till en ökning av nyfödd mikrocefali. Mikrocefali en neurologisk sjukdom som gör att barn föds med onormalt små huvuden vilket ofta orsakar utvecklingsstörningar och ibland tidig död.

LÄS MER
Diane: Min pojkvän är gravid

Över 2 400 misstänkta fall av mikrocefali har rapporterats i år i Brasilien, att jämföra med 147 fall förra året, skriver CNN.

I och med att allt fler spädbarn föddes med mikrocefali noterade läkare att det föll samman med ökade fall av zikaviruset. Snart upptäckte de att de flesta av de drabbade barnens mammor haft symptom som kan kopplas till zikaviruset: lätt feber, hudutslag och huvudvärk.

När ett barn med mikrocefali obducerades i november upptäcktes att barnet hade viruset i sig, vilket etablerade kopplingen mellan de två.

Hittits utreds 29 spädbarn som dött i vad man befara är relaterade till viruset. Till en början koncentrerade sig fallen av mikrocefali till nordöstra Brasilien, men nu har många fall upptäckts i Rio de Janeiro och Sao Paulo i söder, vilket väcker rädslor över hela landet, skriver CNN.

Sex av Brasiliens 20 stater har utlyst undantagstillstånd. Om det är zikaviruset som faktiskt orsakar mikrocefali utreds just nu av forskare, vilket kan ta mycket lång tid. Under tiden uppmuntrar de främst gravida att använda myggskydd och hålla sig inomhus.

– Här i Pernambuco talar vi om genrationer av barn som kommer att påverkas, säger Angela Rocha.

LÄS MER
Nytt Facebook-virus riktar sig mot svenskar – sprids via vänner
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro