ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bli medlem i Lärarnas Riksförbund

metro · 23 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lärarnas Riksförbund

Som medlem i Lärarnas Riksförbund får du tillgång till rådgivning, expertis och en rad andra förmåner.Trygghet Du kan hamna i situationer i arbetslivet då du behöver experthjälp i form av rådgivning och förhandlingsstöd. Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du få hjälp i de situationer som har anknytning till din anställning. Det kan till exempel röra sig om diskriminering, omplacering, avstängning, varning, uppsägning eller avsked. Inkomstförsäkring I och med den nya vågen av varsel av lärare i skolan inför Lärarnas Riksförbund en inkomstförsäkring för sina medlemmar. Den börjar gälla från och med den 1 juli 2009 och den ingår som en förmån i ditt medlemskap.

Inkomstförsäkringen innebär att den som uppfyller a-kassans krav nu blir garanterad 80 procent av hela sin lön upp till 60 000 kronor i 200 dagar. Detta ska jämföras med enbart a-kassa som ersätter maximalt 80 procent av 18 700 kronor.Råd inför anställningen Det finns många saker som måste klargöras innan du börjar din anställning. Till exempel måste lön, befattning och arbetsuppgifter specificeras. Regler och rättigheter är olika vid provanställning, visstidsanställning eller tillsvidareanställning. Råd och stöd vid löneförhandling För att du ska lyckas i din löneförhandling krävs att du är förberedd och påläst, både vad gäller argument och lönestatistik. Lärarnas Riksförbund hjälper dig att få den information du behöver. Lärarnas Riksförbund bevakar också att våra medlemmar inte är felavlönade liksom att diskriminering inte förekommer.Dina anställningsvillkor Väldigt mycket av det som vi i dag tar för givet, som till exempel ersättningsvillkor vid sjukdom, tjänstepension, ferier och övertidsersättning, är reglerat i kollektivavtal. Som en stark facklig organisation med många anslutna medlemmar har vi förhandlat fram villkor som når längre än lagstiftningen förmår. Möjlighet att påverka dina arbetsvillkor De fackliga kärnfrågorna lön och arbetstid har förts till lokal nivå. Det innebär att du som arbetstagare numera har direkt möjlighet att påverka dessa frågor.

Genom att du är medlem i Lärarnas Riksförbund har du möjlighet att till exempel påverka utformandet av kollektivavtalet, du får med andra ord inflytande över din arbetssituation. Kurser och seminarier Lärarnas Riksförbund anordnar seminarier, bland annat i pedagogiska frågor. Vi har till exempel kurser i vad man bör tänka på när man söker jobb och vad man bör beakta som ny lärare.Opinionsbildning Fackets uppgift i dagens samhälle handlar till stor del om opinionsbildning och lobbyverksamhet. Lärarnas Riksförbund utgör en stark röst gentemot arbetsgivare, politiker och omvärld.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro