ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bli mer effektiv när du pluggar

· 16 Feb 2015
Uppdaterad 16 Feb 2015
Så blir du mer effektiv i plugget. Anpassa studierna efter vad som passar dig bäst. Försök till exempel inte trycka in en massa kunskap när din kropp egentligen inte är mottaglig. 

Så blir du mer effektiv i plugget. Anpassa studierna efter vad som passar dig bäst. Försök till exempel inte trycka in en massa kunskap när din kropp egentligen inte är mottaglig.  Foto: Alamy


Vissa ställer klockan varje morgon och går till bibblan för att plugga. Andra sitter uppe hela nätterna, eller sprider ut det under dagen. Vilket funkar bäst för dig? Appen Brain Fitness Tracker mäter när din mentala förmåga är på topp.

klar

Artikellänk är kopierad

Att trycka in så mycket information som möjligt på en gång är inte synonymt med effektivt pluggande. Den som i stället pluggar när inlärningsförmågan är på topp kan lära sig mer på kortare tid. Forskning visar också att livsstilsfaktorer som sömn, motion och stressnivåer påverkar inlärningsförmågan. För att synliggöra dessa samband har  Torkel Klingberg, professor i kognitiv neuro­vetenskap på Karolinska institutet och författare till boken ”Den lärande hjärnan”, tagit fram appen Brain Fitness Tracker. Den visar hur du kan påverka inlärningsförmågan genom sömn och motion, men också när på dagen som just du har som lättast att lära dig. – Arbetsminne och koncentrationsförmåga går upp och ner, från dag till dag eller ibland från timme till timme. Appen kan vara ett redskap för unga för att ta reda på hur de sköter sig bäst för att öka sin prestationsförmåga, säger Torkel Klingberg. Inlärningen går också att påverka med pluggteknik. Att sprida ut pluggandet på fler tillfällen kan vara ett sätt. Att testa sig själv på det man pluggar är ett annat. – Man kan skriva frågor på det man pluggat in och gå igenom dem nästa dag. Eller förhöra varandra. Forsk­ning har visat att de som läser en text en gång och sedan testar sig nästa gång lär sig mer än de som i stället läser samma text två gånger.

Tre saker som förbättrar inlärningen

Sprid ut pluggandet Den som trycker in all information vid ett enda tillfälle har glömt upp till 80 procent några dagar senare. Den som sprider ut det till tre tillfällen kommer ihåg betydligt mer.

Testa dig själv Den som läser en text en gång och sedan gör ett test dagen efter lär sig mer än den som i stället läser texten två gånger. Gör frågor till dig själv eller be en kurskompis om hjälp!

Hitta rätt nivå Sömn, motion och stressnivåer har stor betydelse för inlärningen. Men hur mycket sömn och motion man behöver är individuellt. Ta reda på hur din livsstil påverkar din inlärning.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro